Almanya'da Türkiye'ye 'yardım' önerisine destek yok ama...

Almanya’nın Türkiye’ye mali yardımda bulunması için ortaya atılan öneriye, hem siyasi partilerden hem da kamuoyundan destek çıkmadı. Ancak iki ülke arasında Eylül ayında yoğun bir görüşme trafiği başlayacak.

Ekonomik krizdeki Türkiye’ye mali yardım yapılması önerisini koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) lideri Andrea Nahles tarafından ortaya atılmıştı.

Bu konudaki tartışmalar sürerken, şu ana kadar öneriye destek çıkan olmadı. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri Alman meclis Grup Başkanı Volker Kauder, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada bu öneriyi reddetti.

Tür Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerde sıkıntılar yaşansa da Almanya’nın güçlü bir Türkiye’den yana olduğunu savunan Kauder, bununla birlikte Türkiye’yi mali olarak destekleme imkanı ve gerekliliği görmediklerini vurguladı. Kauder, bu yöndeki fikirleri “tamamen yersiz” buldu.

Türkiye’nin yaşadığı sorunların kaynağının Türkiye olduğunun altını çizen Kauder, sorunların çözülmesi gereken yerin de Türkiye olduğunu söyledi.

Grup Başkanı Kauder, bunun için de Türkiye'nin "yine kendini bir hukuk devleti olarak göstermesi gerektiğini” ifade etti.

Çarşamba günü Passauer Neue Presse gazetesine konuşan SPD lideri Andrea Nahles’in “mali yardım” önerisine Başbakan Angela Merkel de destek çıkmamıştı. Aynı şekilde muhalefet partileri de öneriye karşı çıkmıştı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi ve aynı zamanda Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Günther Oettinger, AB bütçesinden Türkiye’ye yardım yapılmayacağını belirterek, İMF’yi adres göstermişti.

KAMUOYU YARDIM FİKRİNE KARŞI

Alman kamuoyu da Türkiye’ye mali destek fikrine sıcak bakmıyor. Kamu televizyonu ARD'nin Infratest Dimap araştırma şirketine yaptırdığı bir ankete göre Almanların yüzde 72’si mali yardımı doğru bulmuyor.

Die Welt gazetesinin Civey araştırma şirketine yaptırdığı anketten de benzer sonuçlar çıkmıştı. Salı günü yayınlanan ankete göre Almanların yüzde 71’i mali yardıma karşı çıkıyor.

BERLİN-ANKARA HATTINDA GÖRÜŞMELER YOĞUNLAŞACAK

Buna rağmen Alman hükümeti Erdoğan rejimi ile sıkı ilişkilerde bulunmaya devam ediyor. DW’ye göre Eylül ayı içerisinde karşılıklı ziyaretler yoğunlaşacak.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın 5-6 Eylül tarihlerinde Türkiye'ye bir ziyaret etmesi bekleniyor. Dpa'nın haberine göre, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas, Dışişleri Bakanı sıfatıyla Türkiye'ye gerçekleştirmeyi planladığı ilk ziyaret sırasında Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunacak. İki ülkenin maliye bakanları 21 Eylül’de Berlin’de bir araya gelmeye hazırlanırken, bir hafta sonra 28-29 Eylül tarihlerinde Erdoğan’ın Berline bir devlet ziyareti gerçekleştireceği bildiriliyor. Ayrıca Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Ekim ayı içinde iş insanlarından oluşan bir heyetle Türkiye'ye ziyaret planlıyor.