Almanya’da tüm partilerden AB üyelik müzakerelerine karşı sesler

Darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal (OHAL) ilan eden ve idam cezasını da gündeme alan Türkiye ile müzakerelerin durdurulması Almanya'da gündemde.

AB üyeliğine karşı çıkan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) savunma ve dış politika sözcüsü Florian Hahn, Türkiye’yle hukuk devleti ve özgürlükler başlıklarında müzakere edilmesinin ‘anlamının kalmadığını’ söyledi. Hahn’ın Başbakan Angela Merkel’den Türkiye’ye ‘kesin bir sinyal’ vermesini isterken, CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, müzakerelerin durdurulması çağrısı yaptı.

Erdoğan ve AKP’yle ilişkilerin en başta gelen savunucusu olan Angela Merkel’in partisi CDU’da ise ilk kez net bir tepki geldi. CDU’nun gençlik örgütü Junge Union’un genel sekreteri Paul Ziemjak, “Kim ki Türkiye’nin AB üyeliğini hayal ediyorsa, artık uyanmalıdır” diye konuştu. Ziemjak, AB devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye konusunu görüşmek üzere toplanmaları çağrısı yaptı.

SPD VE YEŞİLLER DE ÜYELİK MÜZAKERELERİNE KARŞI

Bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) cephesinden de olumsuz açıklamalar geliyor. SPD’nin Federal Meclis Grubu dış ilişkiler sözcüsü Niels Annen, son günlerde yaşanan olayların devam etmesi halinde AB müzakerelerinin askıya alınması gerektiğini söyledi.

SPD Grup Başkanvekili Axel Schäfer ise, ‘Ankara’da iktidarda olanlar AB’ye üyelik müzakerelerinin kesinkez dondurulması için herşeyi yapıyorlar” diyerek tepkisini gösterdi.

Uzun yıllar Erdoğan hükümetini destekleyen ve Türkiye’nin AB üyeliğini savunan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de, ‘Erdoğan cumhurbaşkanı olduğu sürece müzakerelerin devam etmesinin anlamsız’ olduğunu söyledi. Özdemir, idam tartışmalarından bağımsız olarak müzakerelerin dondurulması çağrısında bulundu.

DIE LINKE MÜLTECİ ANLAŞMASI’NIN DA İPTALİNİ İSTİYOR

Anamuhalefet partisi Sol Parti (Die Linke) cephesinden de benzer bir çağrı geldi. Die Linke Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt, ‘OHAL uygulaması sonlandırılmadığı sürece’ üyelik müzakerelerinin olamayacağını söyledi. Göring-Eckardt, AB’yle Türkiye arasındaki tartışmalı mülteci anlaşmasının da sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

MERKEL ERDOĞAN’I KIZDIRMAK İSTEMİYOR

Ancak Federal Hükümetin Türkiye konusundaki sessiz tavrı devam ediyor. Dün SPD üyesi Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’den gelen ‘OHAL’i mümkün olduğunca kısa tutma’ çağrısına rağmen Angela Merkel’in ‘Erdoğan’ı kızdıracak’ bir açıklama yapmak istemediği yorumları yapılıyor.