Almanya’da yüz binler TTIP ve CETA’ya karşı sokağa indi

Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada arasındaki serbest ticaret antlaşmalarına karşı Almanya’da yüz binlerce kişi sokağa çıktı.

AB ile ABD arasında müzakereleri gizli olarak sürdürülen Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı Antlaşması (TTIP) ve Kanada’yla imzalanan Serbest Ticaret Antlaşması CETA’ya karşı Almanya’nın birçok kentinde gösteriler düzenlendi.

Başkent Berlin’de düzenlenen gösteriye polise göre 40 bin, organizatörlere göre ise en az 70 bin kişi katıldı. Çevre ve Doğayı Koruma Örgütü (BUND) açıklamasına göre, Hamburg’da 65 bin, Frankfurt’ta 50 bin ve Köln’de ise 55 bin kişi sokağa çıktı.

TTIP ve CETA’ya karşı eylemler sendikalar, çevre örgütleri ve kiliselere bağlı derneklerin çağrısıyla düzenleniyor. Bu kuruluşlar, TTIP ve CETA gibi antlaşmalarla çevre, sağlık ve sosyal birçok standardın yok edileceğinden, milyonlarca küçük tarım üreticisiyle çalışanın zarar göreceğinden endişe ediyor.

Büyük çoğunluğu çok uluslu şirketlerin finanse ettiği lobi kuruluşlarından oluşan antlaşma yanlıları ise, serbest ticaretin geliştirilmesiyle ekonomilerin karşılıklı olarak büyüyeceğini savunuyor.