‘Almanya’daki saldırılar Suudi Arabistan’dan koordine edildi’ iddiası

Almanya’da Ansbach ve Würzburg saldırılarını düzenleyen kişilerin DAİŞ ile Suudi Arabaistan’daki bir kişi üzerinden ilişkide oldukları iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisinin iddiasına göre, Suudi Arabistan’da olduğu belirtilen ve DAİŞ’li olduklarına yönelik şüpheler bulunan iki şahsın Ansbach ve Würzburg’da saldırı girişiminde bulunan iki kişiyle ilişkide olduğu ortaya çıktı.

İddiaya göre, Würzburg’da 18 Temmuz’da bir trende yolculara bıçak ve baltayla saldıran Riyaz Han Ahmedzayi’nin telefon üzerinden yazıştığı bir kişiden ‘araçla insan kitlelerinin üzerine sürmesi’ yönünde tavsiye aldığı belirlendi. Ancak Ahmedzayi’nin bu talebi ‘ehliyeti olmadığı’ gerekçesiyle reddettiği savunuluyor.

24 Temmuz’da Ansbach’daki bir festival alanında sırt çantasındaki patlayıcıları ateşleyerek ölen Muhammed Dalel’in ise, yazıştığı kişiden ‘patlamayı ve sonrasında yaşanacak hengameyi’ videoya çekmesi yönünde talimat aldığı iddia ediliyor. DAİŞ üyesi olduğu savunulan kişinin ayrıca videoyu DAİŞ’e göndermesinin istediği, ancak Dalel’in sırtındaki patlayıcıların erken patladığı da Alman makamlarına dayandırılan bilgiler arasında.

Ahmedzayi ve Dalel ile yazıştıkları savunulan DAİŞ üyelerinin Suudi Arabistan’da oldukları da iddialar arasında.