Almanya, Hizbullah’ın tüm faaliyetlerini yasakladı

Alman hükümeti, Lübnanlı Şii hareket Hizbullah’ın ülkedeki tüm faaliyetlerini yasakladıklarını açıkladı. Bu kararla birlikte Hizbullah’a bir çok kentte operasyon başlatıldı

Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler” listesine aldığı Hizbullah’ın şimdiye kadar sadece askeri faaliyetleri Almanya’da yasak kapsamındaydı. Hizbullah’ın düzenli bir şekilde eylemler düzenleyen ya da İsrail karşıtı faaliyetlerde bulunan siyasi kolu yasaklı değildi.

İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in sözcülerinden Steve Alter, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada bakanlığın “Şii terörist örgüt Hizbullah’ın Almanya’daki faaliyetlerini bugün yasakladığını” belirtti.

Alter, sabah saatlerinden itibaren Hizbullah ile bağlantılı kurumlara yönelik bir çok bölgede operasyonlar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

OPERASYON BAŞLATILDI

Alman Spiegel ve Bild medya organlarına göre, Berlin, Bremen ve Münster’de üç cami ile Dortmund’da Lübnanlı göçmenler merkezine baskın yapıldı. Operasyona yüzlerce polisin katıldığı bilgisi verildi.

İran ve Suriye rejimine yakın olan Hizbullah’ın Almanya’da bin dolayında üyesinin olduğu tahmin ediliyor. Alman istihbaratı, örgütü bağış toplama, sempatizan örgütleme ve İsrail’i yok etmeye çağıran gösteriler düzenlemekle suçluyor.

ABD İSTEMİŞTİ

Geçtiğimiz Eylül ayında eski Amerikan büyükelçi ve bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı olan Richard Grenell, Almanya’yı Şii hareketin tüm siyasi faaliyetlerini yasaklamaya çağırmıştı. Daha önce Birleşik Krallık ve Hollanda da benzer kararlar almıştı.