Almanya Körfez ülkelerine silah satışına tam gaz

Son yıllarda insan hakları ihlallerinin olduğu ülkelere silah satışında büyük artış kaydeden Almanya’da hükümet, Suudi Arabistan dahil birçok tartışmalı ülkeye yeni satışlara izin verdi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından Federal Meclis’e gönderilen notta, silah satışlarına verilen izinlerden sorumlu olan ve Başbakan Angela Merkel ile birçok bakanın katıldığı Federal Güvenlik Konseyi toplantısından birçok ülkeye silah satışına dair yeni anlaşmalara izin verildiği duyuruldu. Buna göre Suudi Arabistan, Pakistan, Mısır, Brunei, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Meksika’ya silah satışına yönelik anlaşmalar onandı.

Anlaşmalar kapsamında idamlar ve insan hakları ihlalleriyle gündemden düşmeyen Suudi Arabistan’a 48 adet devriye botu satılırken, Mısır’a bir adet torpidolu denizaltı satışı yapılacak. Kuveyt, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ise saldırı tanklarından modeller satışına izin veriliyor.

Pakistan’ın satın almak istediği havadan havaya atılan füzelerin satışı da izin verilen projeler arasında.

Federal Güvenlik Konseyi’nin kararı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı ve Ekonomi Bakanı olan Sigmar Gabriel’in de katıldığı toplantıda alındı. Gabriel’in daha önceki açıklamalarında özellikle Suudilere yapılan ve son yıllarda katlanan silah satışlarının kısıtlanması isteği öne çıkıyordu.

Almanya’nın 2015 yılı ile bu yılın ilk 6 ayındaki silah ihracatına ilişkin verilerin bugün başkent Berlin’de açıklanması bekleniyor.