Almanya Rusya ile ekonomik ilişkileri düzeltme çabasında

Ukrayna iç savaşı sonrasında uygulanan karşılıklı yaptırımlar nedeniyle ciddi ekonomik kayıplar yaşayan Almanya’nın Rusya’yla ilişkileri düzeltme çabaları devam ediyor.

Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Batı’yla ilişkilerin Suriye nedeniyle gergin olduğu Rusya’ya 2 günlük bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Dün başkent Moskova’ya gelen hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir görüşme gerçekleştirdi.

PUTİN: ALMANYA’DA ÇOK DOSTLARIMIZ VAR  

Görüşme öncesinde konuşan Putin, Almanya’nın ‘önemli bir ticari partner olarak kalmaya devam edeceğini’ söylerken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin azalmasının ‘üzüntü verici’ olduğunu dile getirdi. Putin, yaşanan siyasi gerginliklere rağmen ‘Almanya’da çok sayıda dostları olduğunu’ da söyledi.

Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlara karşı çıktığı bilinen Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ise, “İzolasyon ve gerginlikler hiçbir perspektif sunmuyor ve bunlar akıllı politikalar değildir” dedi. Gabriel, hem Doğu Avrupa’da hem de Suriye başta olmak üzere Orta Doğu’da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasının ‘acil çıkarların’ gereği olduğunu söyledi.

TİCARET HACMİ 77 MİLYAR EURODAN 52 MİLYAR EUROYA GERİLEDİ

Avrupa Birliği (AB) 2014 yılından bu yana Rusya’ya yönelik yaptırım kararı almış, Rusya da buna karşılık yaptırımlara gitmişti. Almanya, AB içinde Rusya’yla ekonomik ilişkileriyle önde geliyor.

İki ülkenin karşılıklı ticaret hacmi 2013 yılında 77 milyar euro iken, yaptırımların başladığı 2014’de 67 milyar euroya gerilemişti. 2015 yılında ise iki ülkenin ticaret hacmi 52 milyar euroya kadar düştü.

2012 yılında Rusya’ya 38 milyar euroluk ihracat gerçekleştiren Almanya’nın yaptırımlar nedeniyle ihracatları 21 milyar euroya geriledi. Rusya’da faaliyet gösteren Alman şirketlerinin sayısı ise 6 binden 5 bin 500’e kadar indi.