Almanya silah ihracatı: İlk 6 ayda 2014 rakamlarına ulaşıldı

Almanya’da Sosyal demokrat Ekonomi Bakanı’nın vaatlerinin aksine silah ihracatlarına verilen izinlerde ciddi bir artış yaşanıyor.

Almanya’da Sosyal demokrat Ekonomi Bakanı’nın vaatlerinin aksine silah ihracatlarına verilen izinlerde ciddi bir artış yaşanıyor.

Die Welt gazetesinin silah ihracatına ilişkin Federal Hükümetin yarın açıklayacağı bir  ara rapordaki bilgilere dayandırdığı haberine göre, silah ihracatında bu yılın ilk 6 ayında 2014 yılı toplam rakamlarına yaklaşıldı.

Buna göre, bu yılın ilk yarısında toplam 3,5 milyar euroluk silah ve askeri malzeme ihracatına onay verilirken, geçtiğimiz yılın toplamında 3 milyar 970 milyon euroluk silah ihraç edilmişti. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında ise bu miktar 2,2 milyar euro idi.

Almanya’nın silah satışlarında NATO üyesi olmayan üçüncü ülkelerin payı da giderek artıyor. Bu yılın ilk 6 ayında üçüncü ülkelere satılan silahların değeri 1 milyar 670 milyon euro olurken, geçtiğimiz yıl aynı dönemdeki ihracatlar 1 milyar 420 milyon euro olarak gerçekleşmişti.

Welt gazetesinin iddiasının doğrulanması halinde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in vaatlerini yerine getirmediği de anlaşılıyor. Ekonomi Bakanlığı’na geldiği dönemde silah ihracatlarına verilen izinleri daha sıkı denetleyeceğini vaat eden Gabriel’in bu sözünü tutmadığı görülüyor.

Silah ihracatının özellikle DAİŞ ve El Nusra ile diğer çete örgütlerine destek veren Körfez ülkelerine yapılıyor olması da dikkat çekiyor. Sigmar Gabriel de, geçtiğimiz aylarda Körfez ülkelerine bir dizi ziyaret gerçekleştirmişti.