Almanya sınırlarını kapatmayacak

Temmuz ayında DAİŞ çeteleriyle bağlantılı iki kişinin katliam denemesinin yaşandığı Almanya’da sınırların kapatılmasına ilişkin tartışmalara nokta kondu.

Sınırların kapatılması taleplerine hükümetten ret cevabı gelirken, saldırılara yol açtığı gerekçesiyle Merkel’in mülteci politikasına olan tepkilerin arttığı görülüyor.

Berliner Zeitung gazetesine konuşan Başbakanlık Başmüsteşarı Peter Altmaier, Almanya’nın sınırlarının kapatılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Ülke sınırlarının açık kalmaya devam edeceğini vurgulayan Altmaier, yaşanan bazı saldırılar nedeniyle ‘Avrupalı-Batılı’ yaşam tarzından taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.

Altmaier, ülkesindeki güvenlik önlemlerinin arttırılması ve alınan önlemlerin gözden geçirileceğini söylerken, Almanya’nın ‘yardıma muhtaç bireylere’ yönelik yardım çalışmalarının aksamaması gerektiğini kaydetti.

Aynı zamanda mülteci politikasından sorumlu bakan olan Altmaier, Würzburg ve Ansbach kentlerindeki saldırılar sonrasında ‘sorunlu gençlerin’ önceden belirlenmesine yönelik önlemler alınacağını da duyurdu.

MERKEL’E OLAN GÜVEN 12 PUAN BİRDEN AZALDI

18 Temmuz’da Bavyera eyaletine bağlı Würzburg kentinde bir trendeki yolculara bıçakla saldırarak yaralayan bir mülteci genç polisin operasyonuyla öldürülmüştü. 26 Temmuz’da ise yine Bavyera’ya bağlı Ansbach kentindeki bir konser alanına girmeye çalışan bir kişi üzerindeki bombaları patlatmıştı. Her iki saldırganın da DAİŞ’e biat ettiğini gösteren videolar yayınlanmıştı.

Saldırılar sonrasında Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri Başbakan Angela Merkel’in mülteci politikasına yönelik tepkiler artmıştı. Geçtiğimiz yıl sınırları açarak yüz binlerce mültecinin ülkeye girişine izin veren Merkel’in politikasına olan güven de son haftada oldukça azaldı.

Deutschland-Trend adlı ARD araştırmasına katılanların sadece yüzde 47’si Merkel’in politikalarını tasvip ettiğini beyan ederken, bir önceki aya göre 12 puanlık bir düşüşün yaşandığı görüldü.