Almanya: Türkiye’ye ilişkin belgede ‘pişman olacak birşey yok’

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye’nin radikal İslamcı gruplarla olan ilişkilerinin yer aldığı bilgilerin açığa çıkmasının ‘yanlışlıkla’ olduğunu savunurken, içeriğinden dolayı ‘pişmanlık duymadığını’ vurguladı.

Türkiye’nin radikal İslamcılar için ‘eylem platformu’ haline geldiğine ilişkin bilgi, İçişleri Bakanlığı tarafından Sol Parti’nin verdiği bir soru önergesine yönelik cevapta yer almış ve Federal Haber Alma Örgütü (BND) tarafından sağlanan istihbarata dayandırılmıştı.

‘PİŞMAN OLACAK BİRŞEY YOK’

RBB’nin Türkiye’nin radikal İslamcılarla bağlantılarına ilişkin bölümün yayınlanmış olmasından dolayı ‘pişmanlık duyup duymadığı’ yönündeki sorusunu cevaplayan De Maiziere, “pişman olacak birşey yok” dedi. Yapılan tespitin ‘realitenin vurgulu tasviri’ olduğunu söyleyen De Maiziere, bu bilgilerin ‘gizli’ olduğunu kabul etti.

Sol Parti’nin soru önergesine verilen cevapta ‘Türk hükümetini kızdıran’ gerçeklere yer verilmesi ardından normal şartlarda cevabın Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmesi gerektiği açıklanmıştı. İçişleri Bakanlığı, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ‘ilgili bürodaki yanlışlık’ nedeniyle dahil edilmediğini iddia etmişti.

Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki çetelerle ilişkilerinin Alman istihbaratınca da çok net bir biçimde bilindiğinin ortaya çıkması ardından AKP hükümetinden yine tehdit ve şantajlar gelmişti. Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Almanya’dan konuya ilişkin açıklama istenmişti.

TÜRKİYE’NİN KİRLİ İLİŞKİLERİ ‘YANLIŞLIKLA’ AÇIKLANMIŞTI

ARD televizyonunun Salı günü ARD-Hauptstadtstudio programında Sol Parti’li Sevim Dağdelen’in Alman İçişleri Bakanı’na verdiği soru önergesine verilen yanıtın detayları duyurulmuştu. Yanıtın ‘gizli’ ifadeli bazı bölümlerinin ‘yanlışlıkla’ açıklandığı iddia edilmişti.

Yanıtta, Alman hükümetinin ilk kez resmi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AB açısından 2003 yılından bu tarafa terör örgütü statüsünde olan Hamas arasında doğrudan bir ilişki kurulduğuna dikkat çekilmiş, Türkiye’nin, Hamas ve diğer örgütlerle ilişkileri isteyerek yoğunlaştırdığı fikrinin hakim olduğu öne sürülüyordu. ARD’ye göre raporda bu konuda, "Ankara’nın, özellikle 2011 yılından bu yana yavaş yavaş İslamlaşan iç ve dış politikasının bir sonucu olarak, Türkiye Ortadoğu’daki İslamcı gruplar için merkezi bir eylem platformu haline gelmiştir" sözleri yer alıyordu.