Almanya Türkiye’yle Mülteci Anlaşması’na karşı ‘B Planı‘ hazırlamış

Mülteci Anlaşması karşılığında Erdoğan ve AKP’nin tüm katliam ve baskılarına göz yuman Almanya’nın ‘anlaşmanın bozulması’ ihtimaline karşı hazırlıklarını yoğunlaştırdığı iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisinin Federal Maliye Bakanlığı’nın bir belgesine dayandırdığı haberine göre, Almanya’nın resmi söylemde Türkiye’yle anlaşmanın bozulmasını dillendirmediği, ancak ‘B planı’ yaptığı ortaya çıktı.

Derginin haberinde, mülteci anlaşmasının bozulması halinde ortaya çıkacak mali giderler ile alınacak polisiye önlemler yenilendi. Buna göre, Maliye Bakanlığı uzmanları ‘Türkiye’deki gelişmelerin belirsiz’ olduğuna vurgu yaparken, konunun Avrupa Birliği düzeyinde yeniden devreye girilmesi ihtiyacı doğacağına dikkat çekiyorlar.

Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan pozisyon belgesinde ayrıca mültecilerin Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderilmesinde aksaklıklar olduğu ve Frontex’in anlaşmanın iptali ihtimaline karşı Türkiye-Yunanistan sınırını daha sıkı koruması gerektiği vurgulanıyor.

Bakanlığın ayrıca olası mülteci gelişlerine karşı sınırlarda karşılama merkezleri kurulması ve kayıt altına alınmalarını istediği, bunun için Yunanistan’la ‘kapsamlı bir işbirliğinin’ sağlanması gerektiği yer alıyor. Ayrıca Yunanistan’ın bu işbirliğine ‘mali baskılarla’ ikna edilmesi de isteniyor.

Aynı belgede İsviçre ve Fransa sınırlarındaki kontrollerin arttırılması ve bazı hallerde sınırdan geri çevrilmelerin olması tavsiye ediliyor.

Der Spiegel’in iddia ettiği belge, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki baskılara rağmen Türkiye’yle işbirliğinden vazgeçmeyen Başbakan Angela Merkel’in gerçekte anlaşmanın geleceğinin olmadığını düşündüğünü gösteriyor. Maliye Bakanlığı, halen Merkel’in partisi CDU’lu Wolfgang Schäuble’nin yönetiminde.

Schäuble de, son olarak Türkiye’nin çetelerle işbirliği yaptığına dair bilgilerin İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılması ardından, AKP’yle işbirliğini eleştirenlere karşı çıkmış ve ‘çıkarların önemli olduğunu’ yinelemişti.