Almanya Uyum Yasası Eyaletler Meclisi’nden de geçti

Almanya’da mültecilerin çalışma ve ikamet şartlarında değişiklikler öngören yeni Uyum Yasası, Eyalet Temsilciler Meclisi’nde görüşülmeden kabul edildi.

Dün Federal Meclis’te kabul edilen yasanın Eyaletler Temsilciler Meclisi yasa komisyonunda görüşülmesine gerek duyulmaması üzerine yürürlüğe girmesi kesinleşti.

Muhalefetin eleştirdiği Uyum Yasası’yla ülkeye yeni gelen mültecilerin çalışma hakkı kolaylaştırılırken, yeni yükümlülükler getiriliyor. Sosyal yardım alan mültecilerin nerede oturacağına yetkili kent idare kurumunun karar verebileceği yasa kapsamında uyum kurslarına katılmayı reddedenlerin yardımları da kesilebilecek.

Mültecilerin ülkeye entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla 100 bin yeni iş imkanı yaratılması öngören yasayla, mesleki eğitimlerini tamamlayana kadar mültecilere 3 yıl ve sonrasında iş bulabilmeleri için ise 2 yıl oturma izni verilecek.

Muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller’in sert eleştiriler getirdiği yasada yer alan ‘mültecileri nerede yaşayacağına kent idaresinin karar vermesine’ ilişkin maddeye karşı Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimindeki Mecklenburg-Vorpommern eyaletince itiraz edilmişti. Bu eyaletin yaptığı Temsilciler Meclisi Yasa Komisyonu’nda görüşülmesi başvurusu ise reddedildi.

Mültecilerin oturacağı yerin kent yönetimince belirlenmesine ilişkin madde 1 Ocak 2016’dan sonra sığınma hakkı alan mülteciler için geçerli olacak.

Almanya’da federal düzeydeki yasalar Federal Meclis (Bundestag) oylaması ardından 16 eyaletin hükümet temsilcilerinin yer aldığı Eyaletler Temsilciler Meclisi’nce (Bundesrat) onayından geçtikten sonra yürürlüğe giriyor.