Almanya ve Türkiye’nin yapay İncirlik krizi bayatladı

Almanya’nın son aylarda Türkiye’den gelen tüm şantajlara ve yapacağı işbirliklerine İncirlik Üssü’nü ziyaret şartını getirmesi artık neredeyse bir komediye dönüştü.

Bir yandan Alman milletvekilleri İncirlik Üssü’nü ziyaretinde uzlaşıldığı ortaya çıkmışken, diğer yandan NATO’nun DAİŞ’e karşı operasyonlarına katılımı için üs ziyaretine Türkiye’nin izin vermesi şartının yinelenmesi dikkat çekiyor.

Alman hükümetiyle Türkiye arasındaki işbirliğini gizlemek amacıyla ‚AKP hükümetinin Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki askerleri ziyaret etmesini yasakladığı‘ yönündeki haberler 3 aydır yayılıyor. 2 Haziran’da Federal Meclis’te kabul edilen Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarının ‘hukuki bağlayıcılığı olmadığını’ duyuran Alman hükümetinin, İncirlik Üssü’ndeki askerlerin ziyaretine izin verilmesi konusunda AKP’yle anlaştığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.

HAZIRLIKLARI YAPILAN ZİYARETİN NESİNİ ŞART KOŞUYOR?

Almanya’daki koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’li savunma politikası üyesi milletvekili Rainer Arnold’un günü birlik açıklamaları da, Türkiye’yle yapay bir kriz ortamının sürekli canlı tutulduğu şüphelerini doğruluyor.

Dün Spiegel Online’a konuşan Arnold, hükümetin Ermeni Soykırımı tasarısının önemini zayıflatan açıklaması sonrasında ‘İncirlik Üssü’ne ziyaretin yakında olabileceğini’ söylemişti.

Aynı Milletvekili bugün yayınlanan Bild am Sonntag gazetesine verdiği mülakatta, NATO’nun DAİŞ’e karşı Ekim ayı sonunda başlaması planlanan uçuşlara katılımı için İncirlik Üssü’ne izin verilmesini şart koştu. NATO misyonuna Alman askerlerinin ve uçaklarının katılması için Federal Meclis’in onayına ihtiyaç olduğunu hatırlatırken, İncirlik Üssü’nü ziyaret etmeden böylesi bir karara ‘evet’ denilemeyeceğini savundu.

NE İSTENSE KARŞILIĞINDA ‘İNCİRLİK ZİYARETİ’ ŞARTI GETİRİLİYOR

Türkiye ile Almanya arasındaki İncirlik ve Ermeni Soykırımı tartışmalarında hükümet partilerinden SPD adına en çok konuşan kişi olan Rainer Arnold’un sözleri, aylardır karşılıklı bir yapay kriz ortamının canlı tutulduğuna dair şüpheleri de haklı çıkarıyor.

Zira Almanya’nın neredeyse sorgusuz sualsiz desteklediği AKP’ye yönelik her konuda askerleri ziyaret gibi basit bir konuyu bu denli dillendirmesi dikkat çekiyordu.