Almanya’ya Eylül ayında 280 bin mülteci giriş yaptı

Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı boyunca yaşanan mülteci akınındaki önemli duraklardan olan Almanya’ya bu yılın ilk 9 ayında giriş yapan mültecilerin sayısının 700 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı boyunca yaşanan mülteci akınındaki önemli duraklardan olan Almanya’ya bu yılın ilk 9 ayında giriş yapan mültecilerin sayısının 700 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. Ancak Ağustos sonuna kadar 413 bin mültecinin giriş yaptığı ülkede sadece 256 bin iltica başvurusunun yapılmış olması dikkat çekiyor.

Son aylarda mültecilerin Macaristan’dan Avusturya üzeri Almanya’ya giriş yaptığı eyalet olan Bavyera’dan yapılan açıklamada, sadece Eylül ayında 270 bin ila 280 bin arasında mültecinin Almanya’ya geldiği duyuruldu. Bu da, Almanya’ya 2014 yılı boyunca yapılan iltica başvurularından yüzde 30 daha fazla.

Bavyera Eyalet İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, ellerindeki verilerin 280 bine kadar mültecinin Almanya’ya giriş yaptığını gösterdiğini söyledi. Herrmann, diğer 15 eyaletin içişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde, mültecilerin sayısının ani artışı nedeniyle özellikle barınma sorununun çözülemeyecei sonucuna vardıklarını da kaydetti.

Almanya’ya Ağustos sonu itibariyle 413 bin mültecinin giriş yapmasına rağmen, sadece 256 bin iltica başvurusunun yapılmış olması da dikkat çekiyor. Bavyera İçişleri Bakanı’nın verdiği rakamların da doğrulanması halinde toplam mülteci sayısının 680 bin ila 690 bin olması gerekiyor.

Federal İçişleri Bakanlığı ise, Ağustos-Eylül aylarındaki yoğun mülteci girişine dair kesin rakamları vermemekte ısrar ediyor. Bakanlık daha önce, yıl sonuna kadar 800 bin mültecinin beklendiğini duyurmuştu.

Almanya’da 1949 yılından bu yana mülteci sayısı ilk kez 1992 yılında Yugoslavya Savaşı’nın da etkisiyle 438 bin gibi rekor bir sayıya çıkmış, o tarihten sonra sürekli bir düşüş trendine girmişti. 2008 yılında 28 bine kadar düşen iltica başvuruları geçtiğimiz yıl 203 bine kadar yükselmişti.

Başvuruların son yıllardan itibaren artmasıyla birlikte ülke genelinde mülteciler için büyük bir barınma sorunu ortaya çıkmış durumda. Sadece 1 milyon 760 nüfuslu Hamburg eyaletinde 30 bin kadar mülteci bulunurken, Eyalet Parlamentosu’nda dün yapılan oylamada boş olan bina ve salonlara mültecilerin barınması için el konulmasına imkan verien kanun kabul edildi.