Almanya Yemen’deki savaşın parçası olan Katar’a silah gönderdi

Savaşların olduğu ülkelere silah satışı yapmama kararı bulunan Almanya’nın Yemen’de savaşan Katar’a tank gönderdiği ortaya çıktı.

Savaşların olduğu ülkelere silah satışı yapmama kararı bulunan Almanya’nın Yemen’de savaşan Katar’a tank gönderdiği ortaya çıktı.

Süddeutsche Zeitung’un iddiasına göre, Almanya’da üretilen Leopard 2 türü tanklardan en az 4, PhZ tipi motorlu obüs toplardan ise en az 3 adeti Katar’a doğru yola çıkarıldı. Bu satış ile birlikte Alman Savaş Silahları Kontrol Yasası (KWKG) uyarınca ‘savaşan ülkelere silah satılmaması’ ilkesi de ihlal edilmiş oldu.

Katar’a tank ve top satışına yönelik iznin bir önceki CDU-FDP koalisyonu döneminde verildiği, ancak savaş hali nedeniyle Dış Ticaret Yasası (AWG) kapsamında izin alınması gerektiği biliniyor.

Yemen’deki savaşa dahil olan ve yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu olan koalisyonda yer alan Katar’a tank ve top sevkiyatı nedeniyle Sosyal Demokrat Parti (SPD)’li Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in pozisyonu da tartışmaya açılacak. Gabriel göreve geldiği günden bu yana silah ihracatına yönelik izinlere daha sıkı kontrol getirmeyi vaat ediyordu.

Ancak büyük çoğunluğu bir önceki hükümet döneminde verilen satış izinleri kapsamındaki sevkiyatlar devam ederken, yine CDU-SPD hükümeti döneminde birçok yeni ihracat izni verildiği biliniyor.

Silah ihracatı izinlerinden direkt sorumlu olan Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in söylemlerine rağmen, sadece silah üreticisi şirketlerin tazminat taleplerini önlemek için sevkiyatlara göz yumduğu da yapılan açıklamalardan anlaşılıyor.