Amerika yerlilerinden uluslararası yardım talebi

Amazon ormanlarında yaşayan yerli kabile liderleri adına çağrı yapan José Gregorio Diaz Mirabal, Covid-19 pandemisinden kaynaklı olarak ne doktor ne ilaç ne de alt yapılarının olduğunu belirtti.

Amazon ormanlarında yaşayan yerli kabilelerin liderleri adına bir açıklama yapan José Gregorio Diaz Mirabal, uluslararası yardım çağrısında bulundu. Pandemiye karşı alt yapılarının olmadığını, ilaç, doktor ya da hastalanacakları kaldırabilecekleri bir yapının olmadığını da José Gregorio Diaz Mirabal sözlerine ekledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün düzenlediği bir görüntülü konferansa katılan yerli kabile liderleri, bölge devletlerinin de pandeminin yayılmasına karşı kendilerine hiçbir yardımda bulunmadığını belirtti.

Uluslararası yardım çağrısında bulunan yerli kabileler, “Amazon bölgesinde etnik temizlik olmaması için uluslararası insani yardım gerekiyor” dedi.

José Gregorio Diaz Mirabal, ayrıca bölgede maden ve ormanların sokağa çıkma yasağından faydalanarak bölgeyi ormansızlaştırmaya da devam ettiğini kaydetti.

Brezilya, Kolombiya, Peru, Ekvator, Venezuela, Bolivya, Surinam, Guyana, Fransız Guyanası’nda yaşayan yerlileri temsil eden Coica isimli örgüt, bölgede yerlilerin pandemiye yakalanma oranını kayıt altına alan herhangi bir mekanizma olmadığına da dikkat çekti.

Örgüt Mart ayında ise Amazon ormanlarının mayın, uyuşturucu tacirleri, kasap vb. saldırılara karşı daha iyi korunması çağrısında da bulunmuştu.

Şu anda tecrit altında yaşayan Amerika yerlilerinin, birçok salgın hastalığa karşı bağışığı bulunmuyor.