ARD: Kürtlerin birleşik Rojava hayalinden vazgeçmesini kimse beklememeli

Kürtlerin DAİŞ’e karşı mücadele ettikleri ve bu kapsamda ABD’den destek aldıkları hatırlatılan haberde, Minbic’i kurtardıktan sonra Kürtlerin ‘Fırat’ın doğusuna’ geri çekilmesi taleplerine değinildi.

Alman devlet kanalı ARD’de yayınlanan haber programı  Tagesschau’da ‘Kürtler kendini ihanete uğramış hissediyor’ başlıklı bölümde, Türkiye’nin Cerablus işgali sonrasında Rojava’daki Kürtlerde oluşan tepkilere dikkat çekildi. Haberde, Türkiye’nin Rojava kantonlarının birleştirilmesine yönelik çabaları ve ABD’den yapılan açıklamalara değinilirken, “Kürtlerin ‘birleştirilmiş bir Kürt bölgesi (Rojava)’ hayalinden vazgeçmesini kimse beklememeli” yorumu yapıldı.

Minbic’in özgürleştirilmesinde yaşamını yitiren Kürt savaşçıların cenaze törenleri ve ailelerin görüşlerine yer verilen Tagesschau’da, Türkiye’ye tepkilerin yanı sıra ABD’nin işgale yönelik yetersiz tepkisine yönelik ‘hayal kırıklığı’ yaşandığı vurgulandı.

‘DAİŞ’İ MINBIC’TEN KİM DEFETTİ Kİ, BİZE ÇEKİLİN DENİYOR!’

Kürtlerin DAİŞ’e karşı mücadele ettikleri ve bu kapsamda ABD’den destek aldıkları hatırlatılan haberde, Minbic’i kurtardıktan sonra Kürtlerin ‘Fırat’ın doğusuna’ geri çekilmesi taleplerine değinildi. Minbic’in kurtarılması sırasında yaşamını yitiren Kürt savaşçı Ali’nin babası Abdulaziz Muhammed’in görüşlerine yer verilen haberde, Muhammed’in “bize ihanet ediliyor” sözleri paylaşıldı.

Abdulaziz Muhammed, “hem Amerika hem Türkiye bize ihanet ediyor. Erdoğan bize bunu yapıyor. Ama Amerika da aynı şeyi yapıyor” diye konuştu. Muhammed, “DAİŞ’i Minbic’ten kim defetti? Kim bu savaşta orada çocuklarının ölümünü yaşadı. Şimdi de deniyorki, ‘Kürtler geri çekilsin’. Asla!” sözleriyle tepki gösterirken, oğlunun yerine kendisinin silah alıp savaşa gideceğini söyledi.

‘KÜRTLER KİMSEYE GÜVENEREK DAİŞ’LE SAVAŞA BAŞLAMADI’

Cizire Savunma Bakanı Rêzan Gulo’nun görüşlerine yer verilen haberde, bakanın, Kürtlerin DAİŞ çeteleriyle mücadeleye başladığı ilk dönemde ‘ABD’ye güvenerek savaşa girmediğini’ vurgularken, Rusya ile de ‘stratejik işbirliği’ olabileceğinin altını çizdi.

Tagesschau haber programında görüşlerine başvurulan Cizire Kantonu Eşbaşkanı Abdulkerim Saruxan ise, Rusya’nın Türkiye’ye ‘Kürtlere saldırmama’ yönünde telkinde bulunduğunu, ancak Türkiye’nin verdiği sözü tutmadığını söyledi.

SAVAŞÇI ANNESİ: KÜRTLER BİRLEŞECEK VE HAKLARINI ALACAK

Rojava’da neredeyse her sokakta yaşamını yitiren bir YPG savaşçısının resimlerine rastlandığı belirtilen haberde, yaşanan tüm acıların ailelerdeki kararlılığı daha da güçlendirdiğinin altı çizildi. Haberde, bir savaşçı annesinin “Türkiye, İran, Suriye, hepsi bizi kandırıyor. Ama Kürtler birlik olacak ve haklarını alacak” sözleri verildi.

‘KÜRTLERİN HAYALLERİNDEN VAZGEÇMESİNİ KİMSE BEKLEMEMELİ’

Tagesschau’da son olarak YPG savaşçılarının  görüntüleri eşliğinde yapılan yorumda, Kürtlerin sınır boyunca özgür olarak yaşayacakları ülke topraklarını özgürleştirme hayali olduğu belirtildi. Son olarak geçtiğimiz gün Türkiye destekli çetelerle ateşkes olduğu hatırlatılan yorumda,  “Bugün silahlar susuyor. Ama Kürtlerin ‘birleştirilmiş bir Kürt bölgesi (Rojava)’ hayalinden vazgeçmesini kimse beklememeli” denildi.