Avrupa Covid-19’dan çok açlıkla karşı karşıya

Covid-19’dan en çok etkilenen kıta olan Avrupa’da on milyonlarca kişi yetersiz beslenmeyle karşı karşıya.

Avrupa ülkelerinde yeni tip korona virüsünün yol açtığı salgının neden olduğu ekonomik krizden etkilenen on milyonlarca kişi, açlıkla karşı karşıya kalıyor.

Sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle ekonomik faaliyetlerin büyük oranda durması nedeniyle on milyonlarca kişi geçici olarak veya işsiz kaldı. Milyonlarca kişi ise, işlerini tümüyle kaybetti.

Krizin en ağır vurduğu ülke olan İtalya’da zaten yoksulluk içinde olan kesimler, yeni durumda daha da ağır etkileniyor. Ülkenin gelir düzeyi bakımından en geride gelen kentlerinden Napoli’de günlük gıda ihtiyacını düzenli olarak karşılayamayan bireylerin olduğu bildiriliyor. Ayrıca birçok kişi çalıştıkları işyerlerinde resmiyette beyan edilmemeleri nedeniyle işsizlik sigortasından yararlanamaması nedeniyle tüm gelirlerinden yoksun kalmış durumda.

İtalya’da hükümet tarafından gıda ve benzeri temel yardımlar için oluşturulan 400 milyon Euro civarındaki fonun yeterli olmayacağı da verilen bilgiler arasında.

Krizin vurduğu bir diğer ülke olan İspanya’da ise, sadece son bir ayda 300 bin kişi işinden oldu.

İNGİLTERE’DE 1,5 MİLYON KİŞİ AÇLIK İÇİNDE

Küresel sağlık krizinin neden olduğu karantina uygulamaları nedeniyle yoksulların daha da zor koşullara itildiği bir diğer ülke ise, İngiltere. Nüfusunun yüzde 16’sının gıda güvenliğinden yoksun olduğu ülkede karantina uygulamaları 23 Mart’ta başlamıştı.

Food Foundation adlı kuruluş tarafından yapıla bir ankete göre, 23 Mart’tan bu yana en az bir gün yemek yemeden geçiren kişilerin sayısı 1,5 milyon.

Aynı ankete göre, 8 milyon kişi ise en az bir öğünü atlamak ya da öğünlerini küçültmek zorunda kaldı.

OKULLAR KAPANDI: ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Avrupa genelinde dar gelirli veya işsiz kesimleri en çok zorlayan noktalardan biri ise, okulların kapanması oldu. Neredeyse tüm ülkelerde okullarda verilen öğle yemekleri ailelerin gelirlerine göre oldukça düşük maliyetlerle sunulabiliyor.

Ancak önlemler kapsamında okulların kapanmasıyla birlikte özellikle yoksul ailelerin çocuklarının belki de tek öğünlerinden yoksun kaldıkları biliniyor. Her ne kadar birçok yardım kuruluşu gönüllüleri yoksul ailelere gıda yardımlarını sürdürmeye devam etse de mevcut şartlarda bu çabaların yetersiz kaldığı görülüyor.

Milyonlarca çocuğun gıda yetersizliğinden endişe edilen ülkelerden biri olan Fransa’da özellikle bazı kent ve semtlerde durumun kritik olduğu bildiriliyor. Paris yakınlarındaki Seine-Saint-Denis ilinde İl Genel Meclisi tarafından 25 bin ortaokul öğrencisine bir kereye mahsus 60 Euro gıda yardımı yapılmasına karar verildi. Fransız hükümeti de sosyal yardım alan ailelere çocuk başına bir kereye mahsus 100 ila 150 Euro’ya kadar yardım yapılacağını duyurdu.

AÇLIK NEDENİYLE İSYAN BAŞLAYABİLİR!

Seine-Saint-Denis iline bağlı olan ve yoksulluk oranının yüksek olduğu kentlerin başında gelen Clichy-sous-Bois Belediye Başkanı Olivier Klein’a göre, yoksul semtlerde bir isyanın patlak vermesi riski var.

Geçtiğimiz gün France-Info radyosuna konuşan Klein, hafta içinde Paris çevresi ile ülkenin diğer bazı kentlerinde yaşanan çatışmaların yayılabileceği uyarısında bulundu.