Avrupalı çalışanlar devlete çalışıyor

Molinari Enstitüsü tarafından hazırlanan araştırmaya göre, Avrupa ülkelerindeki çalışanlar, yılın yarısına yakınını devlete gelir ve tüketim vergisi, sigorta primi ve yerel yönetim vergilerini ödemek için çalışıyor.

Araştırmaya göre, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içerisinde çalışanların net gelirinin devlet kasalarına aktardığından daha az olduğu ülkelerin başında Fransa ve Belçika geliyor. Buna göre, Fransızlar 1 Ocak-29 Temmuz tarihleri arasında devlete ve yerel yönetimlere ödediği tüm vergiler ile sigorta primlerini karşılamak için çalışmış oluyor. Fransızlara kalan net gelir ise, 30 Temmuz-31 Aralık arasındaki günlerde kazandığı brüt maaşa denk geliyor.

‘Vergi ve Sigorta Priminden kurtulma günü’ olarak tabir edilen bu hesaplamaya göre, Belçika’daki çalışanlar 27 Temmuz’a kadar devlet ve yerel yönetimlerin kasasını doldurmak için çalışıyor.

AB ülkeleri içerisinde yıllık emeğinin sadece çok az bir kısmı vergi ve prim olarak kesilen çalışanlar ise Kıbrıslılar. Bu ülkede çalışanların devlete giden kesintiler ve vergilerinin miktarı 1 Ocak-29 Mart tarihleri arasındaki çalışmasına denk geliyor.

‘Vergi ve Sigorta Priminden kurtulma günü’ İrlanda’da 30 Nisan, Britanya’da 9 Mayıs, İspanya’da 8 Haziran, Almanya’da ise 11 Temmuz olarak belirlendi. Doğu Avrupa ve İskandinav ülkelerinde ise bu gün Haziran ayı içerisinde değişiyor.

Vergi ve Sigorta Primlerinden Kurtulma Günü, bir çalışanın brüt maaşından yapılan sigorta kesintileri, ödediği gelir ve yerel yönetim vergileri ile katma değer vergilerinin çıkarılması ardından kendisine kalan para baz alınarak hesaplanıyor.