Avrupalıların sadece beşte biri göçü ‘olumlu’ görüyor

Ipsos Enstitüsü tarafından 22 ülkede yapılan araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl yaşanan mülteci akınından sonra göçmenlere karşı oldukça olumsuz bir bakış açısı gelişti.

Avrupalıların sadece beşte biri göçmenlerin varlığını ‘olumlu’ olarak görüyorken, güvenlik ve ‘işini kaybetme’ endişesi ağır basıyor.

Araştırmaya göre, DAİŞ çetelerinin son bir yılda katliamlar düzenlediği Fransa ve Belçika ile mülteci göçünün en yoğun yaşandığı ülkelerden İtalya’da göçmenlere yönelik önyargı oldukça yüksek. 22 ülke genelinde ‘çok fazla göçmenin olduğunu’ düşünenlerin oranı yüzde 49 iken, mülteci sayısının göreceli oldukça az olduğu Fransa’da bu oran yüzde 57, Belçika’da yüzde 60 ve İtalya’da ise yüzde 65 olarak tespit edildi.

Son iki yılda 1 milyona yakın iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da ise bu görüşte olanların oranı yüzde 50 olarak gerçekleşti.

SADECE BEŞTE BİRİ GÖÇMEN VARLIĞINI ‘OLUMLU’ OLARAK GÖRÜYOR

Araştırmaya göre, göçmenlerin varlığının ‘ülkesi için olumlu olduğunu’ düşünenlerin oranı sadece beşte bir oranında.

Bu görüştekilerin oranı Büyük Britanya’da yüzde 35 iken, İspanya’da yüzde 20, Almanya’da yüzde 18, Fransa ve Belçika’da yüzde 11 ve İtalya’da sadece yüzde 10.

HEM EĞİTİMSİZ HEM DE KALİFİYE GÖÇMENLERDEN KORKULUYOR

Araştırmayı yorumlayan Ipsos Knowledge Center direktörlerinden Yves Bardon, Akdeniz’den gelen göçmenlere dair görüntülerin özellikle işsizliğin yüksek olduğu ülkelerde ‘korkuya’ neden olduğunu söyledi.

Bardon, bu görüntülerin Avrupa ülkelerinde ‘kontrolsüz göç’ ve ‘göçmenlerin uyum sağlayamaması’ gibi endişelere yol açtığını belirtti. Bardon, işsizliğin yüksek olduğu Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde görüşlerine başvurulan bireylerin yalnızca ‘kalifiye çalışan gerektirmeyen işlerin ellerinden alınacağı’ korkusu yaşamadığına dikkat çekti.

Bardon, bu kesimlerin iyi eğitim almış mültecilerin de ‘kalifiye işlerde’ kendilerini geride bırakacağı endişesi yaşadığının altını çizdi.

MÜLTECİLERLE BİRLİKTE ÇETELERİN AVRUPA’YA SIZACAĞI ENDİŞESİ HAKİM

Araştırmaya göre Avrupalıların yüzde 61’i mültecilerle birlikte saldırı düzenlemek isteyen ‘teröristlerin’ de sızmaya çalıştığını düşünüyor. Bu oran Almanya’da yüzde 71 ile rekor düzeyde iken, İtalya’da yüzde 70, Fransa’da ise yüzde 67’yi buluyor.

İnternet üzerinden 24 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında yapılan araştırmaya 16 bini aşkın kişi katıldı.