Avustralya koronavirüse ilişkin soruşturmada ısrarlı

Avustralya, yeni koronavirüse ilişkin uluslararası bir soruşturma talep etti. Çin tepki gösterdi. Avustralya Başbakanı, soruşturmanın özel olarak bir ülkeyi hedeflemediğini savundu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison’ın mevcut sağlık krizine ilişkin uluslararası soruşturma talebi ardından Avustralya ile Çin arasındaki ilişkiler son haftalarda gerildi.

Morrison, bu olasılığa ilişkin geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüştü.

Morrison, yaptığı yeni açıklamada pandeminin kökenine ilişkin soruşturma talebinin mantıklı olduğunu ve özel olarak bir ülkeyi hedef almadığını belirtti.

Morrison, ülkesinin tutumunun Çin’e yönelik eleştiriyi hedeflemediğini ve temel ticari ortağı Çin’i rahatsız etme riski olsa da uluslararası soruşturma talep etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Yeni koronavirüs Aralık ayında anakara Çin’de ortaya çıkmıştı. Virüsün ortaya çıkması nedeniyle suçlamaların hedefinde olan Wuhan’daki bir laboratuvar, virüsle ilgilerinin olmadığını ve kökeninin halen bir gizem olduğunu belirtti.

Avustralya Başbakanı, Cenberra’da gazetecilere yaptığı açıklamada girişimlerinin “hedefli” olmadığını ifade ederek, “Sözkonusu olan dünya genelinde 200 bini aşkın can alan bir virüs. Küresel ekonomiyi kapattı. Uzantıları ve etkileri olağanüstü. Dünyanın bağımsız bir inceleme istemesi artık tamamen mantıklı görünüyor” dedi.