Aralarında Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) da olduğu onlarca basın haklarını savunan sivil toplum kuruluşu, AB’ye İsrail’e baskı yapılması için çağrıda bulundu.
Mektupta, Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail topraklarına saldırmasından bu yana Binyamin Netanyahu hükümetinin “medya özgürlüğünü kısıtlamak için bir dizi tedbir aldığı ve bunun da fiilen bir sansür rejiminin kurulmasına yol açtığı” ifade edildi.
Mektupta AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve ticaretten sorumlu komiser Valdis Dombrovskis'e özellikle ticareti kapsayan ortaklık anlaşmasının askıya alınması ve insan hakları ihlallerinden “sorumlu olanlara yönelik hedefli yaptırımlar” uygulanması çağrısında bulunuldu.
7 Ekim'den bu yana iki İsrailli ve üç Lübnanlı gazeteci ile 100'den fazla Filistinli gazeteci ölürken, basın için son on yılların “en ölümcül dönemi” oldu.
İmzacı kuruluşlar, öldürülen bazı gazetecilerin “hedef alınmış” olabileceğini belirtiyor.
Gazeteci haklarını savunan STK'lar ayrıca yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi'ne girişinin fiilen yasaklandığını ve en az 49'u tutuklu olmak üzere medya çalışanlarının “keyfi olarak gözaltına alındığını” hatırlatıyor.
STK’lar, “Bu ihlallerin kümülatif etkisi bir bilgi boşluğu için koşullar yaratıyor ve aynı zamanda propaganda ve dezenformasyon için alan bırakıyor” diye belirtiyor.
Mektupta, AB dışişleri bakanlarının 29 Ağustos'ta Brüksel'de yapacakları toplantı öncesinde, medya özgürlüğünün “korunması”, gazetecilerin yaşamlarının “korunması” ve cezasızlığa “son verilmesi” çağrısı yapılıyor.