Belçika’da 55 yargıç tutukluların yaşamını deneyimlemek için hapse girdi

Belçika’da 55 yargıç ve savcı, tutukluların yaşamını deneyimlemek için kendilerini Brüksel’deki bir cezaevinde hapsetti.

Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne yaptığı yazılı açıklamada gönüllü 55 hakim ve savcının, özgürlükten yoksun olmanın ne demek olduğunu deneyimlemek için Brüksel bölgesindeki bir cezaevine kendilerini hapsettiğini duyurdu.

Yargıçların saat 09.00’da Haren’de 1190 kapasiteli yeni cezaevine geldikleri bildirildi. Bu cezaevi 30 Eylül’de kapılarını açmıştı.

Adalet Bakanlığı, yargıçların pazar günü saat 16.00’ya kadar diğer tutuklular gibi muamele göreceğini belirtti.

Açıklamada, “Yargı memurları açıkça bir hapishanede işlerin nasıl yapıldığını biliyorlar, ancak bunun kendileri tarafından deneyimlenmesi onlara gerçekleri tam olarak bilerek ceza vermelerine yardımcı olabilecek eşsiz bir fırsat sunuyor" denildi.

Liberal parti Open Vld üyesi Flaman yetkili Quickenborne’ye göre yargıçların bu girişimi, aynı zamanda cezaevi personelinin "küçük yaşam birimleriyle donatılmış ve modern bir yaklaşım geliştiren" bu yeni tip kurumun yakında tutuklular için yapılacak açılışına hazırlanmalarına da olanak sağlayacak.

Bakan, “Katılan sulh hakimleri - ceza hakimleri, soruşturma hakimleri, savcılar (...) - gönüllü oldular. Hapishane personelinin emir ve talimatlarına uymak zorunda kalacaklar. Amaç, hapsetmeyi mümkün olduğu kadar gerçekçi kılmaktır” dedi.

Cezaevine gönüllü giren yargıçların telefonlarını da kullanamayacağını kaydeden Bakan, ancak tüm gerçek tutuklular gibi aile ziyaretleri imkanının olacağını belirtti.

Cezaevi kurumunun genel müdürü Rudy Van de Voorde de yazılı bir açıklama yaparak, “(Cezaevi yaşamına) bu karışma, insanları hapse mahkûm eden sulh hakimlerine özgürlükten yoksun bırakmanın ne anlama geldiğini deneyimleme fırsatı sunuyor" dedi.