Berberiler ile Mali yanlısı gruplar arasında şiddetli çatışmalar

Mali’de özgürlük mücadelesi veren Berberiler ile hükümete destek veren gruplar arasında yoğun çatışmalar olduğu bildiriliyor.

Batı Afrika ülkesi Mali’nin kuzeyini oluşturan ve Berberilerin ülkesi olarak bilinen Azawad’ın kontrolü için çatışmalar yaşanıyor. Ülkenin kuzeyinde yer alan Kidal kentinde bağımsızlık yanlısı Berberilerin de üyesi olduğu Azawad Birliği Yüksek Konseyi (HCUA) ile hükümet yanlısı gruplar arasında sokak çatışmaları başladı.

Çatışmaların HCUA’ya bağlı  Tuareg (Berberi) öz savunma grubu Imghad’a bağlı militanlar ile hükümet yanlısı Berberilerin içerisinde olduğu Gatia grubu arasında yaşandığı öğrenildi.

Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre çatışmalar sokak aralarında devam ederken, çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Fransa’nın 2013 yılında askeri olarak müdahale ettiği Mali’nin kuzey bölgesi Berberi halkı tarafından Azawad olarak adlandırılıyor. El Kaide bağlantılı radikal İslamcılar tarafından 2012 yılında 9 ay boyunca işgal edilen bölgeye yapılan askeri operasyona Fransa ve Mali orduları ile bağımsızlık veya özerklik yanlısı Berberi militanları da geçici olarak dahil olmuştu.

Sahara çölünde bulanan Azawad, yer altı madenleri bakımından çok zengin olmasa da, ülkenin zengin maden yataklarının bulunduğu güney kesimlerinin tarımsal ihtiyaçlarını karşılıyordu.

14 milyon nüfuslu Mali’de 1 milyon civarında Berberinin yaşadığı tahmin ediliyor. Berberlerin ülkesi Azawad ise 1 milyon 240 bin kilometrelik Mali’nin 800 bin kilometre karelik kısmını oluşturuyor. Berberi, Arap ve diğer bir çok halkın yaşadığı bölgenin 2009 yılı sayımına göre nüfusu ise 1,3 milyon civarında idi.