Berlin’de AB liderleri bir araya geldi

Britanya’daki referandum sonrasında sarsılan Avrupa Birliği’nin (AB) geriye kalan üç büyük ülkesi Almanya, Fransa ve İtalya liderleri birliğin geleceğini görüşmek üzere bir araya geldi.

Bugün Brüksel’de yapılacak AB zirvesi öncesinde Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen üçlü toplantıya Angela Merkel’in yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi katıldı.

Üç ülke liderinin Britanya’nın AB’den çıkışına dair görüştüğü akşam yemeği öncesinde yapılan basın konferansında, birliğin izleyeceği yeni yol haritasına dair açıklamalar yapıldı. ‘AB’nin 27 ülkesine karşı sorumluluklarının olduğunu’ söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, birliğin kalan üyelerinin ‘yeni bir yola koyulması’ için çaba sarfedileceğini dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, ‘Kaybedecekleri zamanlarının olmadığının’ altını çizerken, “hiçbir şey belirsizlikten daha kötü değildir” yorumunda bulundu.

İtalya Başbakanı Renzi ise, AB’de yaşanan krizin etkisinin azaltılması için yeni bir stratejinin gerekli olduğunu vurguladı.

AB’nin en büyük üç ülkesinin liderinin yaptığı görüşmede varılan mutabakat metninin bugün Brüksel’de toplanacak Avrupa Birliği Konseyi zirvesine sunulması bekleniyor. Merkel, Hollande ve Renzi’nin ayrıca Euro Bölgesi’ndeki güvenlik, ekonomik büyüme, gençlerin sorunları ile vergi gibi dört önemli başlığı ele aldıkları bildiriliyor.