Berlin’de Sol Parti, Mecklenburg’da AfD oy sıçraması yapacak

Almanya’da bu Pazar Mecklenburg-Vorpommern, 18 Eylül’de ise Berlin’de yapılacak seçimler öncesinde iktidar partilerinin ciddi oy kaybının devam etmesi bekleniyor.

Berlin’de yüzde Sol Parti’nin oylarının da ciddi bir biçimde artması beklenirken, Mecklenburg-Vorpommern’de ise yabancı karşıtı söylemleriyle bilinen AfD’nin ikinci parti olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

YABANCI DÜŞMANI AFD MERKEL’İN PARTİSİNİ GERİDE BIRAKACAK

INSA şirketi tarafından bu Pazar seçimlerin yapılacağı Mecklenburg-Vorpommern’de yapılan ankete göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 28’ini alarak, 5 yıl öncesine oranla en az 7 puan kaybedecek. Eyalet Parlamentosu’na girecek ikinci partinin yüzde 23 oyla ilk kez seçimlere katılacak olan yabancı karşıtı Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) olacak.

Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun 3 puanlık kayıpla yüzde 20’de kalacağının görüldüğü ankette, Sol Parti’nin (Die Linke) oy oranı ise yüzde 15 olarak ölçüldü. Die Linke’nin de 2011’e oranla 3 puan kaybettiği ankete göre, Yeşiller ise yüzde 6 oy ile Eyalet Parlamentosu’na girecek son beşinci parti olacak. Irkçı ve Neonazilerin partisi Milliyetçi Alman Partisi (NPD) ise sadece yüzde 2 oy ile parlamento dışı kalacak.

BERLİN’DE DİE LİNKE OY ARTIRACAK, AFD İLK KEZ PARLAMENTOYA GİRECEK

18 Eylül’de seçimlerin yapılacağı başkent Berlin’de ise Forsa şirketinin yaptığı ankete göre, başbakanlığı elinde bulunduran SPD’nin 4 puanlık kayıpla yüzde 24’e gerilemesi beklenirken, Yeşiller’in yüzde 19 ile ikinci güç olacağı hesaplandı. Berlin’de CDU ve Die Linke’nin yüzde 17 oy alacağı tahmin ediliyor. CDU’nun 2011’e göre oy kaybı 6,5 puan olurken, Die Linke’nin 5,3 puanlık bir artışı söz konusu.

Bu eyalette de ilk kez seçimlere girecek olan AfD’nin yüzde 10 oy alacağı görülüyor. AfD’nin diğer şirketlerce yapılan anketlerde ise oy oranının yüzde 15’e kadar çıkabileceği hesaplanmıştı.

Eylül 2017’deki federal genel seçimler öncesinde Almanya’da toplam 5 eyalette seçimler yapılacak. Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin’in ardından 2017 Mart ayında Saarland’da, Mayıs ayında ise ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı Nordrhein-Westfalen ile Schleswig-Holstein eyaletlerinde seçimler yapılacak.