Bilanço ağırlaşıyor, Türkiye verilerle oynuyor

Dünya genelinde vaka ve can kaybında sayı artarken, Türkiye’de AKP-MHP iktidarının ölüm kayıtlarını değiştirdiği ortaya çıktı. Türkiye'de özellikle tutsaklar, emekçiler, sağlıkçılar büyük tehdit altında bulunuyor.

Covid-19 pandemisi tüm dünyada can almaya devam ediyor. Avrupa saatiyle 15.00 itibariyle Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 2 milyon 420 bini, ölü sayısı 166 bini geçti. Bunların üçte ikisi Avrupa’da bulunuyor. Virüs toplam 193 ülke ve bölgeye yayıldı.

Vaka ve can kaybında ilk sırada ABD var. En vahim tablo ABD'den sonra İspanya ile İtalya'da. Türkiye'de ise bilanço veriler gizlenmesine rağmen gün geçtikçe ağırlaşıyor.

BM'DEN 'KADINA ŞİDDET' UYARISI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) koronavirüs krizi nedeniyle küresel düzeyde uygulanan sokağa çıkış kısıtlamalarının kadına yönelik aile içi şiddeti artırmasından endişe duyuyor. Karantina önlemleri nedeniyle mülteci durumundaki kadın ve kız çocuklarının şiddet görme riskinin daha fazla olduğu uyarısında bulunuldu. Yüksek Komiser Vekili Gillian Triggs, "Sonuçta bazıları muhtemelen kendilerine işkence yapanlarla aynı evde kilitli durumda. Kaçma veya yardım isteme olanakları yok" dedi. Triggs, ayrıca kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle kadınların fuhşa veya çocuk yaşta evlenmeye zorlanabileceklerine dikkat çekti.

TÜRKİYE'DE GERÇEK VERİLER NASIL GİZLENİYOR?

Verileri gizlediği ve çarpıttığına dair güçlü şüphelerin olduğu Türkiye’de AKP-MHP iktidarı, Pazar akşamı vaka sayısının 86 bin 306'ya, ölü sayısının 2017'ye çıktığını açıkladı. Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin yakınlarının önemli bir kısmı, ölüm kayıtlarına "bulaşıcı hastalık" veya "doğal ölüm" yazıldığını belirtiyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, İstanbul’un Kovid-19'un ana üssü olduğunu söyledi. Kılıçaslan, çok sayıda ölümün kayıtlara “bulaşıcı hastalık” olarak geçtiğine işaret ederken, Nisan ortasına kadar kentte 60 bin civarında korona hastasının olduğunu bildirdi.

Yine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da kentte koronavirüs kaynaklı gerçekleşen 7 ölümün 5'inin kayıtlara "bulaşıcı hastalık” olarak geçtiğini açıkladı.

SAĞLIKÇILARDA VAKA VE ÖLÜM ARTIYOR

SES Manisa Şube Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel, kentteki pandemi hastanelerinde yeterli koruyucu ekipman bulunmadığı için 34 sağlık çalışanının enfekte olduğunu belirtti. Demirel, kimi çalışanlara günde sadece 1 maske verilirken, temizlik işçilerine hiç verilmediğini aktardı.

İzmir Tabip Odası da kentte koronavirüs testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısının 357’ye yükseldiğini bildirdi.

İzmir’de işyeri hekimliği yapan Dr. Nuri İdiz, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirdi. İdiz’in ağabeyi Dr. Muharrem İdiz de 1 Nisan’da virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

İŞÇİLERDE BİLANÇO ÜLKE ORTALAMASININ ÜÇ KATI!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), koronavirüs salgınının DİSK üyeleri üzerindeki etkilerine ilişkin derlediği ikinci raporunu yayımladı. Raporda, DİSK üyesi işçiler arasındaki vaka sayısının ülke ortalamasının üç katı olduğuna dikkat çekildi.

DİSK üyesi en az 378 işçinin testinin pozitif çıktığı bilgisine yer verilen raporda, 4 işçinin yaşamını yitirdiği, en az 646 işçinin de Covid-19 şüphesi ile karantinada olduğu belirtildi.

CEZAEVLERİNDE ÖNLEM YOK, YEMEK DE YOK!

Dersim Belediyesi'nin rehin tutulan eski Eşbaşkanı Nurhayat Altun, infaz düzenlemesiyle adli tutukluların serbest bırakılmasının ardından kendilerine 3 gün yemek verilmediğini söyledi. Altun’un ablası Bezar Yıldırım, “Koronavirüs salgını nedeniyle merak içindeyiz. Zaten zor ve sağlıklı olmayan cezaevleri, her an ölüm evine dönüşebilir. Hatta bazı cezaevlerinde koranavirüsten dolayı ölümler olduğu duyumları almaktayız" dedi.

TAHLİYE OLANLARDA VİRÜS ÇIKTI!

Ayrımcı infaz düzenlemesinin ardından Dalaman Cezaevi'nden tahliye edilen 50 kişiye, geldikleri Antalya'nın Alanya ilçesi otogarında ekiplerce koronavirüs testi yapıldı. Bunun sonucunda 2 tutuklunun testi pozitif çıktı. Tutuklular hastaneye götürülerek gözetim altında alındı.

CEZAEVİNİN ÖNLEMİ CAMSİL!

Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklulara hijyen için sadece "camsil" verildiği öğrenildi. Adalet Bakanlığı’nın açıklamasının ise gerçeği yansıtmadığı, gardiyanların evlerine gidip geldikleri belirtildi.

Tutsak yakınları, 10 kişilik koğuşlarda 20 kişinin kaldığını, hijyen ve temizlik malzemesi olarak da sadece 'camsil' verildiğini aktardı.

'İMRALI' UYARISI

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER), tecrit altındaki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekti. Dernek, "Sayın Abdullah Öcalan ve diğer tutuklular salgına rağmen tecrit altında tutuluyor. Buna rağmen son günlerde konulan yasaklarla adeta salgın krizi fırsata çevrilmeye çalışılıyor. Kamuoyunun kaygısı derinleşmektedir" uyarısında bulundu.

'KARDEŞ AİLELER' ÇOĞALIYOR

AKP-MHP iktidarına güvenmeyen toplum, dayanışmaya devam ediyor.

HDP'nin başlattığı Kardeş Aile Kampanyası ülkede ve yurt dışında devam ediyor. HDP’nin startını verdiği 'Kardeş Aile Kampanyası'na Britanya'da bir haftada 200 aile katılarak destek verdi. Kampanya İsveç'te de yayılmaya başladı.

HDP’li Iğdır, Patnos, Diyadin ve Doğubayazıt belediyeleri de virüs salgınının baş göstermesiyle tüm imkânlarını seferber etti. Temizlik ve hijyen çalışmalarının yanı sıra yoksulluk haritasını çıkararak, Kardeş Aile Kampanyası'nı da büyük bir özveriyle yürütüyorlar.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Halkımıza dayanışmanın ve paylaşmanın ne kadar önemli olduğunu belirterek, Kardeş Aile Kampanyamıza destek sunmaları çağrısını yapıyorum" dedi. Buldan, toplumu iktidarın değil dayanışmanın yaşatacağını söyledi.

ALEVİLERDEN DAYANIŞMA FONU

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), koronavirüsten etkilenenlere yardım için bir dayanışma fonu oluşturdu. Konfederasyon, "Amacımız; zorda, darda ve yolda kim kalmışsa, Hızır gibi yetişmektir” denildi. Fon Türkiye’de cemevleri üzerinden dağıtılacak.

ABD

ABD'de vaka sayısı 764 bini, ölü sayısı 40 bin 500'ü aştı.

ABD’de koronavirüsten etkilenen bazı eyaletlerin valileri, Başkan Donald Trump’ın valilerin yeterli testlerinin olduğu ve ekonomilerini hızla yeniden faaliyete sokmaları gerektiği şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi. Valiler, bunun 'hayal ürünü' olduğunu söyledi.

ABD’de en fazla vaka ve can kaybının yaşandığı eyaletlerin başında New York geliyor. New York'ta 247 binden fazla vaka, 18 binden fazla can kaybı var. New York’tan sonra en fazla can kaybı New Jersey’de görüldü.

İSPANYA

İspanya'da 200 bin 200'den fazla vaka, 20 bin 850'den fazla ölüm görüldü. İspanya, ABD'den sonra en çok vakanın saptandığı ülke ve ölüm oranında da İtalya'ya çok yakın.

İTALYA

Vaka sayısının 180 bini bulmak üzere olduğu İtalya'da 23 bin 660'dan çok kişi yaşamını yitirdi. Ülkenin hastanelerinde de 110 bine yakın kişi tedavi görüyor.

İtalya, dün koronavirüs nedeniyle son bir günde hayatını kaybedenlerin sayısının 433 olduğunu bildirdi. Bu bir haftadır görülen en düşük günlük ölü sayısıydı.

Bugünkü kayıtlara göre ülkede vaka sayısı

FRANSA

Vaka ve can kayıplarının giderek arttığı bir ülke de Fransa. Ülkede 152 binden çok vaka, 19 bin 700'den çok can kaybı var. Fransa, vaka ve can kaybı yoğunluğuna göre 4. sırada. Ülkenin hastanelerinde de 100 bine yakın kişi tedavi görüyor.

İNGİLTERE

İngiltere'de vaka sayısı 120 bini, ölü sayısı 16 bini aştı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un, sokağa çıkma kısıtlamalarını çok erken bir vakitte kaldırmanın, ikinci bir koronavirüs salgınına neden olabileceğinden kaygılı olduğunu söylediği belirtildi.

İngiltere’de Covid-19 tedavisi için, koronavirüse yakalanıp iyileşmiş hastalarının kanından elde edilen plazmanın kullanılması denemelerine hız verildi. İyileşmiş Covid-19 hastalarının kan bağışı yapmaları istendi.

Plaid Cymru (Galler Partisi) Milletvekili Hywel Williams, koronavirüs salgınıyla mücadelede ön saflarda yer alan ve İngiltere vatandaşlığı bulunmayan çalışanlara vatandaşlık verilmesini gerektiğini belirtti.

Güney Galler Üniversitesi, yarım saat içinde sonuç veren bir koronavirüs testi geliştirildiğini açıkladı.

ALMANYA

Almanya'da 145 binden çok vaka, 4600'den çok can kaybı görüldü.

Almanya'da çok sayıda eyalette bugünden itibaren, koronavirüs salgını nedeniyle kapalı olan bazı dükkân ve mağazalar yeniden açılıyor. Almanya'da kafe ve restoranlar ise hâlâ kapalı.

Sosyal mesafe yasağının devam ettiğini hatırlatan Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, virüse karşı aşı bulununcaya dek sosyal mesafe kuralının uygulamada kalacağını belirtti ve şunları ekledi: "Belki daha aylarca bu şartlar altında yaşamak, birbirimize dikkat etmeye devam etmek zorundayız."

Almanya'da yurt dışından getirilen 200 yabancı Covid-19 hastası da çeşitli kentlerdeki yoğun bakım ünitelerinde tedavi ediliyor.

BELÇİKA

Belçika'daki vaka sayısı 40 bini bulmak üzere. Ülkede 5800'den çok kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Belçika'daki hastanelerde 25 bin civarında kişi tedavi sürecinde.

İSVİÇRE

Vaka sayısı 28 bini bulmak üzere olan İsviçre'de can kaybı sayısı da 1400'ü geçti. 9 bine yakın kişi ise tedavi görüyor.

HOLLANDA

Hollanda'da 33 bin 400 civarında vaka, 3750'den fazla can kaybı var. 30 bine yakın kişi tedavi sürecinde.

RUSYA

Rusya'da vaka sayısında rekor artışlar görülüyor. Ülkede vaka sayısı 47 bini aştı. Can kaybı ise 400'ün üzerinde olarak açıklandı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, krizi tam kontrol altına aldıklarını iddia etti.

İRAN

İranlı yetkililerin de verileri gizlediği belirtiliyor. Resmi açıklamaya göre ülkede vaka sayısı 83 bin 500'ü, ölü sayısı 5 bin 200'ü geçti. İran’da ölümler devam etmesine rağmen, ekonomik faaliyetlerin önü kademeli olarak açılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kianuş Jahanpur, “Bu daha az dikkatli olmamız gerektiği anlamına gelmiyor, aksine daha dikkatli olmalıyız” dedi. Tahran’da orta riskli olarak değerlendirilen, kapalı pazarlar ya da galerilerdeki dükkanların açılmasına izin verildi. İran’da muhalif kaynaklara göre ise vakalar ve hayatını kaybedenlerin sayısı, açıklanan rakamların çok üstünde yer alıyor. Muhalif kaynaklar 294 kentte 32 bin 200’ü aşkın kişinin koronavirüsten öldüğünü iddia ediyor.