Bilanço ağırlaşıyor, WHO’ya göre mücadele uzun sürecek

Aralık ayında ortaya çıkan Covid-19 pandemisi nedeniyle dünya genelinde 184 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısı ise 2 milyon 600 binin üzerinde bulunuyor.

Johns Hopkins üniversitesinin verilerine göre dünya genelinde, Avrupa saatiyle 15.00 itibariyle en az 2 milyon 650 bine yakın kişide koronavirüs teşhisi konuldu. Bunlardan 184 bin 640’ından fazlası hayatını kaybetti.

AFP’nin hesaplarına göre virüs 193 ülke ve bölgeye yayıldı. Testler sınırlı olduğu için gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

EN FAZLA ETKİLENEN BÖLGELER: AVRUPA VE ABD

Bu toplam içerisinde, kıta bazında en fazla etkilenen bölge Avrupa oldu. Perşembe günü saat 07.00 itibariyle Avrupa’da resmi vaka sayısı 1 milyon 276 bin 161 olarak belirlenirken, bunlardan 113 bin 855’i hayatını kaybetti. Avrupa’yı 882 bin 814 vaka ve 48 bin 859 ölümle ABD ve Kanada, 182 bin 737 vaka ve 7 bin 495 ölümle Asya, 122 bin 620 vaka ve 6 bin 166 ölümle Latin Amerika ve Karayipler, 138 bin 672 vaka ve 5 bin 992 ölümle Ortadoğu, 25 bin 796 vaka ve 1 243 ölümle Afrika ve 7 bin 943 vaka ve 97 ölümle Okyanusya takip ediyor.

EN FAZLA ETKİLENEN ÜLKELER

Koronavirüsten ilk ölümün Şubat ayı başında tespit edildiği ABD, salgından en fazla etkilenen ülke oldu. 842 bin 624 vakanın teşhis edildiği ABD’de, 46 bin 785 kişi hayatını kaybetti.

En fazla etkilenen diğer ülkeler sırasıyla şöyle: 187 bin 327 vaka ve 28 bin 85 ölümle İtalya, 213 bin 24 vaka ve 22 bin 157 ölümle İspanya, 155 bin 860 vaka ve 21 bin 340 ölümle Fransa, 133 bin 495 vaka ve 18 bin 100 ölümle Birleşik Krallık.

Bu ülkeleri de Türkiye, İran, Çin ve Rusya takip ediyor. İlk onda yer alan bu son dört ülke özellikle koronavirüse ilişkin bilgileri gizlemekle suçlanıyor.

TÜRKİYE VAKA SAYISINDA 7’NCİ SIRADA

Johns Hopkins üniversitesinin verilerine göre Türkiye, vaka sayısında 7’inci bulunuyor. Türk hükümetinin en son Çarşamba akşamı açıkladığı verilere göre ülke genelinde 98 bin 674 vaka tespit edildi, bunlardan 2 bin 376’sı hayatını kaybetti. Ancak gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türk hükümetinin gerçekleri sakladığı, verileri manipüle ettiğine dair ciddi kuşkular var.

KRİZ KOORDİNASYONU ŞEFFAFLIĞA ÇAĞIRDI

DTK, HDP, DBP, TJA ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ekoloji hareketleri, sendika ve hak örgütlerinin içerisinde yer aldığı Covid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu, hükümeti şeffaf olmaya çağırdı. Şeffaf olmayan verilerin şüpheleri arttırdığını belirten Koordinasyon, “Sağlıkçılar adeta tecrit altında ve konuşamıyorlar. TTB ve sağlık sendikaları işin içine dahil edilmedi” dedi. Koordinasyon, “Kendi bekasını halkın sağlığından daha üstün tutan bir iktidarın sağlık üretmesi şüphesiz ki imkansızdır. Pandemiden önce çoklu krizleri yaşayan AKP iktidarı, daha önceki meselelerde olduğu gibi pandemi ile mücadele etmeyi de yine beka meselesi haline getirdi” diye belirtti.

VİRÜS EN AZ 3 BİN 474 SAĞLIK ÇALIŞANINA BULAŞTI

Türk Tabipler Birliği (TTB), Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada 3 bin 474 sağlık çalışanının virüse yakalandığı, 24’ünün hayatını kaybettiğini belirtmişti. HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, bu verileri hükümete sordu.

ÇİN’DE GERÇEK BİLANÇO DAHA AĞIR!

Çin’de resmi verilere göre 83 bin 878 vaka tespit edilirken, 4 bin 632 kişi hayatını kaybetti. The Guardian Gazetesine göre Hong Kong’da koronavirüs üzerine yapılan yeni bir bilimsel araştırma bilançonun daha ağır olduğunu gösteriyor. Habere göre Hong Kong Üniversitesi kamu sağlığı okulundan akademisyenlerin The Lancet akademik dergisinde yayınlanan araştırması, Çin’deki gerçek vaka sayılarının açıklanan rakamların dört katı kadar fazla olabileceğine işaret ediyor. Haberde, “Vaka tanımının beşinci versiyonuna göre, eğer salgının başından bu yana yeterli test kapasitesi ile vakalar tespit edilseydi, 20 Şubat itibariyle Çin’de 55 bin 508 değil, 232 bin vaka tespit etmiş olurduk” denildi.

ÇİN YANLIŞ BİLGİLER YAYDI İDDİASI

New York Times gazetesine göre Amerikan istihbarat servisleri, Çin hükümetinin yanlış bilgiler yayarak, Covid-19’un kendi topraklarındaki etkisini düşük göstermeye çalıştığını rapor etti. Hükümetin bu amaçla sosyal ağlarda sahte hesaplar kurduğu iddia edildi.

İRAN’DA GERÇEK BİLANÇO NE?

İran’da resmi verilere göre 87 bin 26 vaka tespit edildi, 5 bin 481 kişi hayatını kaybetti. Ancak muhalif kaynaklara göre 295 kentte en az 33 bin 800 kişi hayatını kaybetti. Ülkede şeffaf ve bağımsız kaynaklar olmadığı için, salgının gerçek boyutlarına ilişkin sağlıklı bilgi edinmek mümkün görünmüyor. Muhalif haber siteleri, sadece Tahran bölgesinde 5 bin 770 kişinin Covid-19’dan öldüğünü iddia ediyor.

WHO: KENDİNİZİ KANDIRMAYIN, VİRÜSLE MÜCADELE UZUN SÜRECEK

Öte yandan çok sayıda ülke koronavirüse karşı tedbirleri gevşetmeyi düşünürken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uyarılarda bulundu. WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ülkeleri ihtiyatlı olmaya çağırdı. Ghebreyesus, “Kendinizi kandırmayın: halen kat edeceğimiz uzun bir yol var. Bu virüs uzun zaman boyunca biz eşlik edecek” diye uyardı. Ghebreyesus, “Mevcut veriler, dünya nüfusunun büyük bir kısmının enfekte olmaya elverişli olduğunu gösteriyor” dedi.

DÖRT ÜLKEDE AŞI İÇİN KLİNİK TESTLER

Çin, ABD ve Almanya’dan sonra, Birleşik Krallık’taki Oxford Üniversitesi de koronavirüse karşı aşı geliştirmek için insan üzerinde klinik testlere başlayacaklarını duyurdu.

Prestijli üniversite, aşıyı sonbaharda kamuoyu için hazır hale getirmeyi umut ettiklerini bildirdi.

Dünya genelinde aşı bulmak için 100 dolayında araştırma çalışması yürütülüyor. BM’ye göre normale dönüşün tek yolu bir aşının geliştirilmedi. Oxford’dan önce Çin ve ABD klinik testlere başlamıştı. Çarşamba günü Almanya’da klinik testlerin ay sonunda başlaması için yeşil ışık yakıldı.

HAVA YOLCULARI 1,2 MİLYAR AZALACAK

Pandemi ekonomi üzerindeki etkileri de ağır bir şekilde hissedilmeye devam ediyor. Uluslararası kurumlar, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır krizin yaşandığına dikkat çekiyorlar. Etkilenen sektörlerden biri de hava ulaşımı oldu. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Eylül ayına kadar hava yolcularının sayısının 1,2 milyar azalabileceği tahmininde bulundu. BM’ye bağlı ICAO yaptığı yazılı açıklamada “Uluslararası hava yolcularının toplam sayısı Eylül 2020’ye kadar 1,2 milyar azalabilir” dedi.

Yolcu sayısındaki en önemli azalmanın Avrupa’da yaşanacağı tahmininde bulunan ICAO, bunun özellikle yaz mevsimindeki tatil döneminde belirginlik kazanacağına vurgu yaptı. Yolcu sayısındaki düşüşte Avrupa’yı, Pasifik Asya takip edecek.