BM: Bir milyarı aşkın insan akut yoksulluk çekiyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) dünyada bir milyardan fazla insanın “akut” yoksulluk çektiğini ve bunların yarısının çocuk olduğunu açıkladı.

2023 yılında, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hiç bu kadar çok silahlı çatışma yaşanmadı. Bu koşullarda yoksulluk çekenlerin sayısı da tırmandı. 

UNDP ile Oxford Yoksulluk ve İnsani Kalkınma Girişimi (OPHI) araştırma merkezi, yıllık raporlarında, savaş halindeki ülkelerde yoksulluk oranlarının üç kat daha yüksek olmasından özellikle endişe duyuyor.

UNDP ve OPHI 2010 yılından bu yana 6.3 milyar insanın yaşadığı 112 ülkeden elde edilen verileri bir araya getirerek Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksini hesapladı. 

Endeks, yeterli konut, sanitasyon, elektrik, pişirme yakıtı, gıda ve okul sistemlerinin eksikliği gibi göstergeleri içeriyor. 

YOKSULLARIN EZİCİ ÇOĞUNLUĞU KIRSAL ALANLARDA

 UNDP'nin baş istatistikçisi Yanchun Zhang, “2024 Yoksulluk Endeksi (2023 yılı için) acıklı bir tablo çiziyor: 1.1 milyar insan çok boyutlu yoksulluk çekiyor ve bunların 455 milyonu çatışma bölgelerinde yaşıyor. Savaşın vurduğu ülkelerde yoksulluk oranlarının barış içindeki ülkelere kıyasla üç kat daha ağır” dedi. 

BM'ye göre 2022 yılını kapsayan Yoksulluk Endeksi de 110 ülkedeki toplam 6,1 milyar nüfusun 1,1 milyarını ilgilendiriyordu. Aşırı yoksulluk kırsal alanlarda kentsel alanlardan daha yaygınlık gösterirken, dünyadaki yoksulların neredeyse %84'ü kırsal alanlarda yaşıyor. 

En yoksul 18 yaş altı kesim ise 584 milyon olarak ifade ediliyor. Yetişkinler için %13,5 olan küresel yoksulluk oranı, küçükler için %27,9 olarak tespit edildi.

Dünyanın en yoksul insanlarının büyük çoğunluğu (%83,2) Sahra-altı Afrika ve Güney Asya'da, diğer bir ifadeyle dünyanın en kalabalık bölgesi olan Hint alt kıtasında yaşıyor. 

EN FAZLA YOKSUL HİNDİSTAN’DA

Çok yoksul insan sayısının en yüksek olduğu beş ülke, nüfusları en hızlı artan ülkeler olarak dikkat çekiyor: 234 milyon insanla (1,4 milyar nüfus içinde) Hindistan; 93 milyonla (236 milyon içinde) Pakistan; 86 milyonla (123 milyon içinde) Etiyopya; 74 milyonla (218 milyon içinde) Nijerya. Bu ülkeleri 100 milyon nüfus içinde 66 milyon çok yoksul insanla Demokratik Kongo Cumhuriyeti takip ediyor.