HRW: Etiyopya’daki Sudanlı mülteciler ciddi tehlike altında

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Etiyopya'nın kuzeybatısındaki çatışmalar nedeniyle, on binlerce Sudanlı mültecinin “ciddi tehlike altında” olduğu uyarısında bulundu. “Cinayetler”, “kaçırmalar” ve “zorla çalıştırma” olayları bildiriliyor.

Etiyopya federal ordusu, Nisan 2023'ten beri Amhara etnik grubunun “öz savunma” halk milisleri olan Fano ile savaşıyor. Yaklaşık 23 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık ikinci nüfusu olan Amhara bölgesinde Nisan 2023'te hükümet tarafından olağanüstü hal ilan edildi. 

Olağanüstü hal haziran ayında sona erdi, ancak çatışmalar devam ediyor ve eylül ayında birçok Etiyopya federal gücü bölgede konuşlandırıldı. 

Bu bölge, Sudan ile olan sınırda bulunuyor. Sudan’da Nisan 2023'ten bu yana General Muhamed Hamdan Daglo liderliğindeki Hızlı Kuvvetleri (HDK) ile ülkenin fiili lideri General Abdülfettah al-Burhan liderliğindeki ordu arasında savaş yaşanıyor. 

HRW, on binlerce Sudanlının Amhara bölgesindeki iki mülteci kampına kaçtığını belirtirken,  burada silahlı insanlar ve yerel milislerin “cinayet, dayak, yağma, fidye için adam kaçırma ve zorla çalıştırma suçlarını işlediğini” kaydetti.

HRW, “Haziran 2023'ten bu yana, kimliği belirsiz silahlı adamlar ve yerel milisler, Awlala ve Kumer kamplarındaki mültecileri defalarca hedef aldı. En az üç cinayet de dahil olmak üzere ciddi suistimallerde bulundu” dedi.

HRW ayrıca hükümeti bu kampları “yerel topluluklar arasında suç ve çatışmaların yaygın olduğu” bölgelerde kurmakla ve sadece “sınırlı güvenlik” sağlamakla suçladı. 

HRW Afrika Direktör Yardımcısı Laetitia Bader, Sudanlı mültecilerin “çeşitli silahlı aktörler tarafından bir yıldan fazla bir süredir istismarın hedefi olduğu” gerçeğinden üzüntü duyduğunu ve “acilen korunmaya ihtiyaçları olduğunu” belirtti.