İran ve Mısır’dan bölgede gerilimin azaltılması çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi, Kahire'de yaptıkları görüşmede bölgedeki gerilimin azaltılması çağrısında bulundular.

Arakçi’nin Mısır ziyareti, 2013'ten bu yana bu düzeyde bir İranlı yetkili tarafından bu ülkeye yapılan ilk ziyaret oldu. 

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan basın açıklamasına göre iki lider “bölgesel tırmanışa son verme ihtiyacı” ile  “Gazze ve Lübnan'da ateşkes sağlanması yönündeki çabaların güçlendirilmesini” ele aldı.

İran resmi haber ajansı Sisi ve Arakçi'nin İsrail'e atıfta bulunarak “Gazze'deki suçlara ve Lübnan'a yönelik saldırılara son vermek, yerinden edilmiş kişilerin yardımına koşmak ve Siyonist rejimin savaş çığırtkanlığı politikasının genişlemesini önlemek için çabaları arttırmanın aciliyeti konusunda mutabık kaldıklarını” bildirdi. 

On yıllar süren gergin ilişkilerin ardından Tahran ve Kahire son yıllarda kademeli olarak yakınlaşmaya başladı ve Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana diplomatik temaslar arttı. 

Mısır, Hamas da dahil olmak üzere İsrail ve Filistinli yöneticiler arasında arabulucu olarak tarihsel olarak kilit bir rol oynadı. Ancak Katar ve ABD ile birlikte Mısır'ın çabaları Gazze'deki savaşın Lübnan'a sıçramasından bu yana ateşkes sağlanmasında başarısız oldu.

İsrail’in saldırıları ardından İran 1 Ekim'de İsrail'e, aralarında ilk kez birkaç hipersonik füzenin de bulunduğu 200 füze fırlattı. İsrail, İran'a saldırısının bedelini ödetme tehdidinde bulundu. 

İran son haftalarda diplomatik girişimlerini arttırdı. İran Dışişleri Bakanı Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Katar, Irak ve genellikle ABD ile dolaylı görüşmelerde aracılık yapan Umman ve Ürdün'ü ziyaret etti.

Abbas Arakçi salı akşamı Fransız mevkidaşı Jean-Noël Barrot ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmelerde bulundu. İranlı Bakan Mısır'dan sonra Türkiye'ye gidecek.