BM’den Hudeyde için ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Arap Koalisyonu desteğindeki hükümet güçleri ile Şii Husiler arasında çatışmaların yaşandığı Yemen’in liman kendi Hudeyde’de ateşkes yapılmasını istedi.

BM yetkilisi Mark Lowcock, “Taraflardan, başta kent içerisi, alt yapıların etrafı ve yardımlar ile ticari ithalatların bağlı olduğu tesislerin etrafında ateşkes uygulamalarını istiyordum” dedi.

Kentte 1 Kasım’dan bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmaların yoğunluğu Salı günü azaldı. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun destek verdiği hükümet güçleri, stratejik öneme sahip liman kenti Hudeyde’yi Husi isyancılarından almak istiyor.

Salı günkü sükunetin diplomatik baskı sonucu yaşandığı belirtiliyor. Kent özellikle Pazar günü, şiddetli bombardımana sahne oldu. Husi isyancılarının mevzilerinin yakınında bulunan Devrim hastanesi çevresi özellikle yoğun bir şekilde bombalandı. Bombardıman nedeniyle hastane personeli tahliye edilmek zorunda kaldı.

Hudeyde operasyonu Haziran ayında başlatıldı. Uluslararası arabulucuların girişimleri sonucu yaz aylarında çatışmalar durmuştu. BM, tarafları Eylül ayında Cenevre’de bir araya getirmeye çalıştı ancak, yeterli garanti verilmemesi nedeniyle Husi heyeti Cenevre’ye gitmedi.

Çatışmalar 1 Kasım’da yeniden başladı. Her iki taraftan 600 dolayında kişi öldü. 10 dolayında sivilin de hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Hudeyde stratejik bir öneme sahip. Zira, ülkeye gönderilen uluslararası yardımın dörtte üçü bu limandan geçiyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazartesi günü yaptığı açılamada bu limanın yıkılmasının tam anlamıyla felaket bir duruma yol açacağı uyarısında bulundu. BM, Yemen’deki durumun dünyanın en ağır insani krizi olarak değerlendiriyor. Ülke nüfusunun yarısı, diğer bir ifadeyle 14 milyon kişi açlık çekiyor.