BM’den Myanmar’daki operasyonları durdurma çağrısı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, son haftalarda yarım milyon Rohingyalının kaçtığı Myanmar’dan askeri operasyonları durdurmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Myanmar üzerine yapılan oturumda konuşan Guterres, Rohingya halkının yaşadığı bölgedeki askeri operasyonların durdurulması gerektiğini söyledi.

500 bin civarında Rohingyalının Bangladeş’e sığınmasına yol açan çatışma ve operasyonlara dikkat çeken Guterres, insani yardımların yapılması için şartların hazırlanması gerektiğini vurguladı. Guterres, bu amaçla Myanmar’ın insani yardımların ‘hiçbir engel olmadan’ geçmesine izin vermesini istedi.

BM Genel Sekreteri, Myanmar’ın Bangladeş’e sığınan mültecilerin ülkelerine ‘güvenli, gönüllü, onurlu ve sürekli’ bir şekilde dönmelerini sağlaması çağrısı yaptı.

Eski adı Birmanya olan Myanmar’da Ağustos ayında sınır birliklerine yapılan saldırılar sonrasında çatışmalar artmıştı. Bir kaç haftalık bir sürede 500 bin kadar Rohingyalı Müslüman azınlık mensubu Bangladeş’e göç etti.