BM: Hawice’de 3 bin sivil DAİŞ’in elinde rehin

DAİŞ çetelerinin halen işgal altında tuttukları Kerkük yakınlarındaki Hawice’de binlerce sivili rehin aldığı duyuruldu.

Hawice’ye yönelik olası kurtarma operasyonlarını engellemeye uğraşan çetelerin dün Kerkük’e doğru kaçmaya çalışan en az bin 900 sivili rehin aldığı belirtilmişti. Irak İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden yapılan bu açıklamaya yönelik Birleşmiş Milletler’den verilen bilgilere göre ise en az 3 bin sivil DAİŞ çetelerinin elinde.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yapılan açıklamada, DAİŞ zulmünden kaçmaya çalışan 3 bin sivilin rehin alındığı bilgisi verildi. Sivillerin Hawice ve çevresindeki köylerden olduğu da belirtildi.

UNHCR verilerine göre, halen Irak’aki çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmiş olan sivillerin sayısı ise 3,4 milyon civarında. Geçtiğimiz aylarda kurtarılan Felluce kentinde dönenlerin yerleştirilmesi amacıyla kentin kuzeyinde 21 bin kişilik bir mülteci kampı da hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler, Felluce’den sonra DAİŞ’in işgalinden kurtarılması planlanan Musul’a yönelik operasyonun başlaması halinde de en az 1 milyon kişinin mülteci konumuna düşeceğini hesaplıyor.