BM: Myanmar hükümeti soykırımı teşvik etti

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar ordusunun Rohingyalara karşı katliamlar ve kolektif tecavüzlerde bulunduğunu, hükümetin de bunu teşvik ettiğini rapor etti.

BM soruşturma komisyonunun, bu Pazartesi günü yayınlanan nihai raporunda, Myanmar ordusunun baş komutanları ve beş generale soruşturma talep edildi.

Raporda, Nobel barış ödüllü Aung San Suu Kyi’nun yönettiği hükümetin, nefret söylemlerine izin verdiği, belgeleri yok ettiği, askerlerin Kachin ve Shan eyaletlerinde işlenen insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarına karşı azınlıkları koruyamadığı vurgulandı.

BM soruşturma komisyonu hükümetin rolü için, “bu vahşetlerin işlenmesine katkıda bulundu” tespiti yapıldı.

Myanmar ordusu bundan bir yıl önce, Rohingya Arakan Kurtuluş Ordusu’nun bir dizi eylemine misilleme olarak, eski adı Arakan olan Rakhine eyaletinde, operasyon başlattı. Çoğunluğu Budist olan Myanmar’da operasyon nedeniyle 700 bin dolayına Rohingya mülteci durumuna düştü.

Raporda, Bangladeş ve diğer komşu ülkelere sığınan 875 mağdur ve tanığın ifadelerine yer verildi. Tanık ve mağdurlar, askeri operasyonlarda köylerin yıkıldığı belirtilirken, BM “tehdit gerçeği ile kıyaslandığında operasyonun geniş bir şekilde ölçüsüz olduğunu” kaydetti.

Raporda, ordu komutanlık zinciri bünyesindeki üst düzey sorumlulara karşı soruşturmak yürütmek için yeterli bilgi olduğu belirtildi. Aung San Suu Kyi hükümeti, güvenlik güçlerine yönelik suçlamaların çoğunu reddediyor.