BM'nin 72 ülkesi ABD'nin UCM yaptırımlarını reddetti

Almanya’nın girişimiyle Uluslararası Ceza Mahkemesini (UCM) oluşturan Roma Statüsüne taraf 72 devlet, BM’de yaptığı ortak açıklama ile ABD’nin iki UCM üyesine yönelik yaptırımlarına tepki gösterdi.

BM Genel Kurulu'na okunan bildiride imzacılar "Mahkemeye bağımsız ve tarafsız bir yargı kurumu olarak sarsılmaz desteğimizi bir kez daha teyit ediyoruz" dedi.

Kınayan ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık veya Fransa gibi Amerika Birleşik Devletleri'nin geleneksel müttefikleri de dahil olmak üzere tüm kıtalardan ülkeler var.

İmzacılar, "Yaptırımlar, adalet arayanlara değil, en ciddi suçlardan sorumlu olanlara yönelik bir araçtır" diyerek, "mahkemenin bağımsızlığını zayıflatmaya yönelik her türlü girişimi" reddettiler.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Richard Dicker yaptığı açıklamada, "Washington'un benzeri görülmemiş yaptırımları kullanmasına ilişkin bu resmi reddedişi" memnuniyetle karşıladı.

Dicker, "Bu deklarasyon (...) Amerikan yönetimine açık ve güçlü bir şekilde; 'Burası bizim mahkememiz, lütfen müdahale etmekten kaçının' diyor" diye belirtti.

Eylül ayı başlarında, Başkan Donald Trump yönetimi, UCM savcısı Fatou Bensouda ve Tamamlayıcılık ve İşbirliği Bölümü Başkanı Phakiso Mochochoko'ya benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar uyguladı.

Merkezi Lahey'de bulunan kurum 2002 yılında dünyadaki en kötü vahşetleri yargılamak için kurulmuştu. UCM Mart ayında Afganistan'da Amerikan askerleri ve CIA'ye atfedilen ihlaller de dahil olmak üzere savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için bir soruşturma açılmasına izin vermişti.