BM uyuşturucu ile savaşta başarısız oldu

Yayınlanan bir rapora göre Birleşmiş Milletler uyuşturucuyla mücadelede başarısız oldu. Son on yılda uyuşturucu üretimi, ticareti ve tüketimi arttı.

Hükümet dışı bir sivil toplum örgütü olan uyuşturucu politikalarına ilişkin uluslararası konsorsiyum IDPC, yüksek dozajda uyuşturucudan ölümler, uyuşturucu trafiği, tüketimi ve insan haklarında artan bozulmaya dikkat çekti.

BM’nin uyuşturucuya karşı mücadelesinin başarısız olduğunu belirten IDPC, raporda “uyuşturucu ile mücadeleye son vermenin zamanının geldiğini” söylüyor.

170’i aşkın sivil toplum örgütünü bünyesinde barındıran konsorsiyum, son yılda uluslararası alanda yürütülen politikalara karşı sert eleştirilerde bulunuyor. IDPC’ye göre bu politikalara 1970’lerden itibaren Amerikalı başkan Richar Nixon’un öncülüğünde gelişen baskıcı bir yaklaşım hakim.

Özellikle BM’nin uyuşturucu ve suçlarla mücadele verilerine dayanan raporda, “Bu istatistikler 2009 ile 2018 arasında dünya ölçeğinde opium, koka ve esrar üretiminde hiçbir azalma olmadığını gösteriyor” denildi

Tüketimin de geniş bir şekilde arttığını belirten IDPC’ye göre 2016 yılında 275 milyon kişi en az bir kez uyuşturucu kullandı. 2011 ile kıyaslandığında yüzde 31’lik bir artış var. Ölüm oranlarında da artış olduğu kaydedildi.

BM’nin önümüzdeki Mart ayında uyuşturucu ile mücadeleye ilişkin yeni bir eylem planı belirlemesi gerekiyor. Konsorsiyum, “2019 yılındaki sorun, BM’nin etkisiz ideolojik bir yaklaşımı mı sürdüreceği yoksa tehlike ve gelişmesine daha fazla yer mi bırakacağıdır” dedi.