BM Yemen'e insani yardımın üçte ikisini toplayabildi

İç savaşın 4’üncü yılında büyük bir yıkım yaşanan Yemen’e insani yardım için istenen miktarın ancak üçte ikisinin toplanabildiği duyuruldu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bugün Cenevre’de Yemen için düzenlenen uluslararası konferansta şimdiye kadar 2 milyar doları aşkın mali desteğin toplandığı bilgisi verildi.

Bir basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 3 milyar dolar olarak hedeflenen insani yardımlar için 2 milyar doların üzerinde yardımın ülkeler tarafınadn teyit edildiğini kaydetti.

Guterres, 2 milyar 960 milyon dolar olarak belirledikleri hedefin tutturulamamasına rağmen toplanan yardımların önemli olduğunu belirtti.

BM’ye göre 27 milyon nüfuslu Yemen’de toplamda 8,4 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor. Yemen için bu yıl vaad edilen yardımların 930 milyon dolarlık kısmı Suudi Arabistan Veliaht prensi Muhammed bin Salman tarafından bizzat Guterres’e verilmişti.

Yemen için geçtiğimiz yıl da 2,5 milyar dolarlık yardım çağrısı yapılmış, ancak BM üyesi ülkeler bu miktarın sadece yüzde 73’ünü ödemişti.

2014 yılından bu yana İran destekli Şii Husi milisleriyle Suudi Arabistan destekli Devlet Başkanı Hadi Mansur’a bağlı birlikler arasındaki çatışmalarda en az 10 bin kişi yaşamını yitirdi. Binlerce kişi ise insani yardımların ulaşamaması nedeniyle hastalıklar ve salgınlar yüzünden hayatını kaybetti.