BND’nin takip ettiği ülkeler listesi kabarık

Almanya’da Federal Meclis’in istihbarat örgütüne ilişkin raporunun yankıları devam ederken, dinlendiği belirtilen yabancı devlet kurumlarının boyutlarının bilinenden çok daha büyük olduğu ortaya çıktı.

Dış istihbarattan sorumlu Federal Haber Alma Örgütü (BND)’nin faaliyetlerine ilişkin Gizli Servisler Kontrol Komisyonu’nun raporuna göre, Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkelerinin birçoğu dinlenmiş.

Rapora göre BND’nin 2013 yılı sonuna kadar takip ettiği ‘hedeflerin’ sayısı 3 bin 300 iken, bunlar arasında devlet ve hükümet başkanları, bakanlıklar ve birçok AB kurumu bulunuyordu.

BND’nin dinlediği ülkeler ile sorumlularının isimlerinin verilmediği rapora göre, en az ‘iki haneli’ sayıda AB ve NATO ülksinin hükümet temsilcileri ve bakanları dinlemelere takıldı. Bunlar arasında birçok ofis ve askeri merkez de yer alıyordu.

Aynı raporda dinlendiği belirtilenler arasında ise Alman diplomat Hansjörg Haber de vardı. Haber, 2008-2011 yılları arasında AB’nin Gürcistan’daki ‘Gözlem Komisyonu’nun başkanlığını yaparken, Haziran ayında istifa etmesine kadar Türkiye’deki AB delegasyonuna başkanlık etmişti.

BND’nin dinlediği yabancı kurumların başında diplomatik temsilcilikler dikkat çekerken, Alman haber ajansı dpa’ya göre ise Uluslararası Ceza Mahkemesi, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dinlenen kuruluşlardan sadece birkaçı.

Yine savunma, ulaştırma, danışma ile hava ve uzaycılık alanlarında faaliyet gösteren şirketler de BND’nin dinlediği hedefler içerisindeydi.

Alman gizli örgütünün yurt içinde ve dışındaki dinleme faaliyetlerinin 2013 yılı sonunda son bulduğu iddia ediliyor.