Brezilya’da şiddet olayları:  Rio’ya binlerce asker sevkedildi

İktidar içindeki rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla kaynayan Brezilya’da, organize suç örgütleriyle mücadele ve şiddet olaylarına müdahale gerekçesiyle 9 bine yakın askerin görevlendirildiği duyuruldu.

Şiddet olaylarının son aylarda giderek arttığı Rio de Janeiro’ya 8 bin 500 kadarı askerlerden oluşmak üzere 10 bin kişilik ek güvenlik gücü kaydırıldı.

Devlet Başkanı Michel Temer’in ordu birliklerinin Rio de Janeiro eyaleti genelinde görevlendirilmesine ilişkin kararnamesi, resmi gazetede yayınlandı.

Yetkililer, kararname kapsamında ilk askeri birliklerin sevkinin başladığını bildiriyorlar.

Askeri birliklerin şiddet olaylarının yoğunlaştığı eyaletin başkenti olan 6,5 milyon nüfuslu Rio de Janeiro’ya yoğunlaşacağı belirtiliyor.  

Konuya ilişkin bir basın konferansı düzenleyen Raul Jungmann, kriminal suç probleminin sadece Brezilya’daki önlemlerle çözülemeyeceğini söyledi. Jungmann, komşu ülkelerin de işbirliği yapması gerektiğini savundu.

Geçtiğimiz yıl Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan Rio şehrinde şiddet olayları bu yıl içinde oldukça tehlikeli bir düzeye ulaştı. Şehirde günlük ortalama 3 kişi silahlı olaylarda yaşamını yitirirken, uyuşturucu çeteleriyle çatışmalarda ise 90 kadar güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.