Brezilya eski devlet başkanı da yargılanacak

Brezilya’da sosyalist Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden alınması ardından selefi Lula da Silva hakkındaki iddianame de mahkeme tarafından kabul edildi.

2003-2010 yılları arasında İşçi Partisi (PT) iktidarında devlet başkanlığı görevini yürüten Lula’ya yönelik 14 Eylül’de hazırlanan savcılık iddianamesi yargıç Sergio Moro tarafından kabul edildi.

Lula’nın görevde olduğu dönemde Petrobras petrol şirketi ihaleleri karşılığında OAS inşaat ve yapı şirketinden rüşvet aldığına yönelik ‘yeterli kanıt’ olduğunu savunan yargıç, rüşvet ve kara para aklama suçlarından yargılanacağını duyurdu.

Savcılığın hazırladığı iddianamede Lula da Silva’nın Petrobras ihalelerini verdiği OAS şirketinden 3,7 milyon real (1,1 milyon dolar) rüşveti doğrudan kendisi adına aldığı suçlaması getirilmişti.

Petrobras soruşturması kapsamında birçok eski yönetici suçlanırken, devletin 2 milyar dolar kadar zarara uğratıldığı iddia ediliyordu.

Lula da Silva’dan sonra iki kez başkanlık görevine seçilen Dilma Rousseff ise, 2014 seçimleri öncesinde kamu bütçesine ait verileri değiştirmekle suçlanmış ve geçtiğimiz ay Senato tarafından suçlu bulunarak görevinden alınmıştı.

İşçi Partisi (PT) ise, Lula ve Rousseff’e yönelik davalarla siyasi darbe yapıldığını savunuyor.