Brezilya ‘yangınlar ve suçlarla’ savaş halinde: 45 kentte OHAL

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 45 kentte olağanüstü hal ilan edildi. Çevre Bakanı Marina Silva, Pazar günü yaptığı açıklamada Brezilya'nın "yangınlar ve suçla savaş halinde" olduğunu belirtti.

Solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile yapılan kriz toplantısının ardından, federal polisin bölgedeki orman yangınlarının nedenlerine ilişkin soruşturma başlattığı duyuruldu. Lula, sosyal medyada yaptığı açıklamada, hükümetin tüm eyaletlerle birlikte yangınlarla mücadele edeceğini söyledi.

Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (Inpe) uyduları tarafından toplanan verilere göre Sao Paulo eyaleti, kayıtların tutulmaya başlandığı 1998 yılından bu yana yangınlar açısından en kötü Ağustos ayını yaşıyor. 3.480 yangın tespit edildi. Bu rakam geçen yılın toplamının iki katından fazla.

Sao Paulo Valisi Tarcisio de Freitas, yangınlar nedeniyle 45 belediyede olağanüstü hal ilan edildiğini ve kundaklama şüphesiyle iki kişinin tutuklandığını açıkladı. En çok etkilenen bölgelerden biri, yaklaşık 700.000 nüfuslu Ribeirao Preto kenti oldu. Vatandaşlar, yoğun duman ve rüzgar nedeniyle nefes almakta zorlandıklarını belirtti.

Yangınlar nedeniyle birçok bölgede uçuşlar iptal edildi, yollar kapatıldı ve hayvanlar telef oldu. Vali, yangınlardan etkilenen çiftçilere yardım için 10 milyon reais (yaklaşık 1,63 milyon euro) ayrıldığını duyurdu. Ancak yangınlarla mücadelede kullanılan uçaklar, yoğun duman nedeniyle harekete geçemedi.

Lula hükümeti bu durumu iklim değişikliğine bağlıyor. Brezilya Devlet Başkanı, iklim kriziyle küresel çapta mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sao Paulo eyaletinde ve aynı zamanda orman yangınlarının şiddetlendiği Amazonya'da (kuzeyde) olağanüstü bir kuraklık dönemi de yangınların yayılmasında rol oynuyor.  Gezegendeki en büyük tropik ormana ev sahipliği yapan bölgede 2024 yılının başından bu yana 48.674'ten fazla yangın tespit edildi ve bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre %76 artış gösterdi.