Britanya Brexit’çi bakanlara emanet

Büyük Britanya’da 23 Haziran referandumu ardından David Cameron’un istifa etmesiyle birlikte yeni hükümet dün kuruldu. Kabine büyük oranda Brexit kampanyasında rol oynayan politikacılardan oluşuyor.

İçişleri Bakanlığı görevinden başbakanlığa geçen Theresa May’ın kurduğu yeni kabinede en dikkat çeken isim, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmasında etkili olan eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson oldu. Farklı kişiliğiyle öne çıkan Johnson’un Brexit referandumunun geçmesindeki en önemli isim olduğu biliniyor.

Cameron döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Philip Hammond, görevinden istifa eden Maliye Bakanı George Osborne’nun yerine getirildi. Theresa May’den boşalan İçişleri Bakanlığı görevine ise Amber Rudd getirilecek.

Ancak Boris Johnson’un AB karşıtlığı ve siyaset tarzını dikkate alan Theresa May’in birlikten çıkış müzakerelerini yürütmek üzere yeni bir bakanlık kurma kararı aldığı duyuruldu. May’in bürosundan yapılan açıklamada bu görevin David Davis’e verileceği kaydedildi.

23 Haziran’daki referandumda Büyük Britanya halkının yüzde 52’si AB’den çıkma yönünde oy kullanmıştı. İngiltere ve Galler’de AB karşıtları çoğunluğu oluştururken, bağımsızlık iddiasının güçlü olduğu İskoçya ve Kuzey İrlanda’da ise halkın büyük çoğunluğu AB’den yana oy kullanmıştı.