Britanya’da AB yanlıları sokağa indi

23 Haziran’da halkın yüzde 52’sinin Avrupa Birliği’nden çıkış (Brexit) yönünde oy kullandığı Büyük Britanya’da Avrupa yanlılarının isyanı devam ediyor.

Dün ülke genelinde sokaklara çıkan on binlerce kişi referandumun yenilenmesi talebini haykırdı.

Brexit’in kesinleşmesi ardından hükümetin Avrupa Birliği’ndne (AB) çıkış başvurusunu yapması beklenirken, Avrupa yanlıları kararın gözden geçirilmesini istiyor. 23 Haziran’daki referandumdan önce başlatılan ve olası kararın seçmenlerin en az yüzde 75’inin katılımı ve oy kullanan seçmenin yüzde 60’ının oyuyla alınmasını öngören kampanyaya şimdiye kadar 4 milyon kişi imza attı.

AB’de kalınmasını isteyen binlerce kişi dün başkent Londra başta olmak üzere birçok kentte ‘Avrupa Yürüyüşü’ adıyla yürüyüşler düzenledi. Londra’da bulunan Hyde Park’ta başlayan yürüyüş hükümet binalarının olduğu semtten parlamento binasına kadar sürdü. Burada yarın ikinci bir referanduma ilişkin tartışmaların yapılması planlanıyor.

23 Haziran referandumuna katılım yüzde 72 olmuş ve seçmenlerin yüzde 52’si AB’den çıkılması yönünde oy kullanmıştı. Başkent Londra ile İskoçya ve Kuzey İrlanda’da halkın çoğunluğu AB’de kalınmasını isterken, İngiltere ve Galler’de ise AB karşıtları çoğunlukta idi.

Ancak bu taleplere karşı hükümetten daha önce yapılan açıklamalarda, ikinci  bir referandumun kesinlikle olmayacağı duyurulmuştu.

Dünkü eylemlere katılan bazı eylemcilerin de ikinci bir referandum istemediği, ancak birlikten çıkış nedeniyle AB’yle ilişkilerin korunması gerektiğini savunduğu bildiriliyor.