Britanya’da ikinci AB referandumuna hükümetten ret

23 Haziran’daki referandumda AB’den ayrılma kararının çıktığı Britanya’da milyonlarca kişinin imzaladığı yeni referandum talebi reddedildi.

Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış referandumuna karşı internet üzerinden başlatılan ve yeni referandum talep edilen kampanyaya 4 milyonu aşkın Britanyalı katıldı. Referandumun yenilenmesi talebine Britanya hükümetinden verilen yanıtta, bunun mümkün olmadığı vurgulandı.

Britanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 23 Haziran’daki referanduma ‘saygı gösterilmesi ve referandumun uygulanması gerektiğinin’ altı çizildi. Açıklamada, referanduma 33 milyon seçmenin katıldığı ve bunun ‘Britanya tarihindeki en büyük demokratik girişim’ olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, referandum kararının Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’ndaki incelemeden sonra alındığı ve ‘bir kereye mahsus’ olduğunun önceden ilan edildiği de hatırlatıldı.

23 Haziran’daki referandumda 33,5 milyon seçmen oy kullanmış ve 17,4 milyon seçmen AB’den çıkılması yönünde oy kullanmıştı. Referandum sonrasında büyük çoğunluğu gençlerden oluşan AB yanlılarının başlattığı yeni referandum kampanyasına 4 milyonu aşkın kişi katıldı.

The Independent tarafından yayınlanan bir ankete göre ise, Britanyalıların sadece yüzde 40’ı referandumun yenilenmesinden yana iken, yüzde 44’ü buna karşı çıkıyor.