Britanya’nın Irak Savaşı politikası tartışılmaya devam ediyor

Britanya’nın ve dönemin başbakanı Tony Blair’in Irak Savaşı’na ‘tüm seçenekleri zorlamadan’ girdiğine dair rapor ülke gündeminde. Blair kendisini savunmaya devam ederken, çocuklarını kaybeden asker aileleri de tepkili.

Britanya’da, Irak'ın işgalinin masaya yatırıldığı raporu hazırlayan Sir John Chilcot, İngiltere'nin ABD öcülüğündeki Irak istilasına ‘barışçıl seçenekler tükenmeden katıldığını’ ve Irak politikasının ‘kusurlu istihbarat ve değerlendirmeler üzerine inşa edildiğini’ duyurmuştu.

2009-2011 yılları arasında Irak Savaşı’na ilişkin soruşturmayı yürüten emekli bürokrat Sir John Chilcot, 2 milyon 600 bin kelimelik raporunun önemli bazı sonuçlarını kamuoyuna açıklamıştı.

ABD öcülüğündeki Irak müdahalesine ‘barışçıl seçenekler tükenmeden katılındığına’ dikkat çekilen raporda, Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal ve biyolojik silah üretimine devam ettiğiyle ilgili istihbaratın sağlam dayanaktan yoksun olduğu vurgulanmıştı.

BLAIR ‘ÜZGÜN’ AMA KARARININ ‘İYİ’ OLDUĞUNDAN EMİN

Rapora yayınladığı basın açıklamasıyla cevap veren eski İşçi Parti (Labour) üyesi başbakan Tony Blair, Irak’a müdahalenin ‘doğru karar’ olduğunu savundu. Müdahale kararının ‘iyi niyetle’ alındığını vurgulayan Blair, ‘bunun ülkenin çıkarına olduğunu’ düşündüğünü belirtti.

Daha sonra düzenlediği iki saatlik konferansta ise, Irak’a müdahaleye dahil olmanın kendisinin aldığı ‘en zor karar’ olduğunu söyledi. Blair, “bunun tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum” diye konuştu.

Savaş kararından dolayı ‘üzüntülerini’ dile getiren Blair, yaşananlardan dolayı da özür diledi.

Blair buna rağmen Irak’ın eski diktatörü Saddam Hüseyin’in iktidarda kalması halinde, ‘dünya barışı için büyük tehdit oluşturmaya devam edeceğini’ iddia etti. Blair, dünyanın Saddam’ın düşüşünden bu yana ‘daha iyi ve güvenilir’ olduğunu da savundu.

Dönemin ABD Başkanı ve Irak’a müdahalenin baş mimarı olarak görülen George W. Bush da o dönemki politikalarını savunmuştu. Bush, “tüm dünya Saddam Hüseyin’in iktidarda olmamasından dolayı daha iyi” diye savunma yapmıştı.

Büyük Britanya’nın Irak Savaşı’na girmesine karşı çıkan şimdiki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de partisi adına özür dilemişti.

ASKER BABASI: OĞLUM HİÇ UĞRUNA ÖLMÜŞ

Irak Savaşı’ndan bu yana ülkede yaşamını yitirenlerin 100 bin ila 1 milyon arasında Iraklının öldüğüne dair farklı rakamlar veriliyor.

Büyük Britanya, 2003’de ABD öncülüğündeki Irak Savaşı’na 30 bin askerle katılmış ve 2009’a kadarki süreçte toplam 179 askerini kaybetmişti.

Raporun açıklanması ardından İngiliz basınına konuşan asker babası Reginald Keys, “sadece oğlumun bir hiç uğruna ölmüş olduğu sonucuna varıyorum” diyerek tepkisini gösterdi.