Britanya’nın zaman kazanma çabaları devam ediyor

Referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararı alan Büyük Britanya’da yeni Başbakan Theresa May’in birlikten çıkış başvurusu için zaman kazanmaya dönük diplomasisi devam ediyor.

Almanya’nın ardından Fransa da yeni hükümetin AB’den çıkış başvurusu için süre tanınmasından yana iken, özellikle göç ve serbest dolaşım konularında beklentileri bulunuyor.

Dün Paris’te Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen Britanya Başbakanı Theresa May’e müzakereleri hazırlamak amacıyla süre tanınması noktasında destek verildi. Görüşme sonrasında açıklama yapan Hollande, Britanya’nın AB’den çıkış müzakerelerinin hazırlanması için yeni hükümete zaman tanınması gerektiğini söyledi.

Ancak Hollande’ın müzakerelerin ‘mümkün olduğunca erken başlamasının iyi olacağı’ yönündeki açıklaması da dikkat çekti.

Hollande, yeni Britanya hükümetinin AB’yle ortak pazar ve serbest dolaşım hakkı ile ‘başka bir statü’ arasında karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Britanya’nın AB’den ayrılması durumunda tartışılacak en önemli konulardan biri ise göç sorunu. Başbakan Theresa May, ülkesinin ‘göçün kontrol edilmesi’ noktasında ‘kendi rolünü üstleneceğini’ söyledi.

Ülkede 23 Haziran’da yapılan referanduma katılanların yüzde 52’si Britanya’nın AB’den ayrılması yönünde oy kullanmıştı. Başkent Londra ile İskoçya ve Kuzey İrlanda’da AB’de kalınmasını isteyenler çoğunlukta iken, İngiltere geneli ve Galler’de AB karşıtları çoğunluktaydı.