Britanya referandum sonrası vergi cenneti olma yolunda

23 Haziran’daki referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı çıkan Büyük Britanya, neredeyse vergi cennetlerindeki vergi oranlarıyla yabancı şirketleri elde tutmaya çalışacak.

Financial Times gazetesine konuşan Britanya Maliye Bakanı George Osborne, ülkesinin şirketlere yönelik ciddi bir vergi indirimi yapması gerektiğini söyledi. Halen yüzde 20 olan kurumlar vergisinin yüzde 15’in altına indirileceğini belirten Osborne, ülkesinin ‘üstün rekabet gücüne sahip bir ekonomi’ olması için düşük vergilerin gerekli olduğunu savundu.

David Cameron’dan sonra göreve gelecek yeni başbakanın Britanya’nın AB pazarına daha fazla girebilmesi için çabalaması gerektiğini vurgulayan Osborne, şirketlerin yanı sıra bireylerin serbest dolaşım hakkının korunmasının önemine dikkat çekti.

Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden olan Londra’nın bu önemini AB’den çıktıktan sonra kaybetmesinden endişe ediliyor. Yine bir çok üretici şirketin 23 Haziran referandumu sonrasında yatırım yapmaktan vazgeçmesi endişesi bulunuyor.

AB genelinde şirketlerin yüzde 15’in altında olan tek ülke yüzde 12,5’luk bir oran uygulayan İrlanda. Bu oran Fransa’da yüzde 34’ü bulurken, Almanya’da yerel vergilerle birlikte yüzde 30 civarında.