Britanya serbest dolaşım olmadan AB pazarında kalmak istiyor

Avam Kamarası’nda Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışına dair yol planını tanıtan Bakan David Davis, ülkesinin AB’yle serbest ticaretten yana olduğunu söyledi.

Davis, serbest ticaretin çalışanların AB ve Britanya arasında bireylerin serbest dolaşım hakkıyla güçlendirilmesine ise karşı olduklarını vurguladı.

23 Haziran’daki Brexit referandumu sonrasında göreve getirilen David Davis, ülkesinin AB pazarına giriş hakkını kaybetmek istemediğini, ancak ‘onun parçası olmayacağını’ dile getirdi.

AB ile Britanya arasında bir tür serbest ticaret antlaşmasının ‘tek taraflı bir hediye’ olmadığını söyleyen Davis, bunun her iki tarafın da çıkarına olacağını savundu. Ancak Davis, göçün kontrol edilmesinin Britanya hükümet için ‘büyük önemde’ olduğunu ve bundan dolayı da çalışanların serbest dolaşım hakkına karşı olduklarını yineledi.

Alman otomobil sanayinin Büyük Britanya’ya yaptığı ihracatı örnek veren David Davis, bu nedenle de ikili bir ticaret antlaşmasına AB ülkelerinin onay vermesini beklediklerini vurguladı.

AB’NİN ŞİMDİYE KADARKİ AÇIKLAMALARI KARŞI YÖNDE

Britanya’nın AB’den ayrılma kararının ardından birlikten çıkış müzakerelerinde en çok zorlanacağı noktalardan biri olarak serbest ticaret anlaşması gösteriliyor. Ancak AB’den bugüne kadar yapılan açıklamalarda, böylesi bir antlaşmanın sadece AB’nin 4 temel hakkının kabul edilmesi halinde mümkün olacağı vurgulanmıştı.

Bu 4 temel hak; malların serbest dolaşımı, bireylerin serbest dolaşımı, hizmetlerin serbest dolaşımı ve sermayenin serbest dolaşımı olarak belirtiliyor. Bu haklardan birinin dışlanması halinde Britanya’nın AB’yle sadece mal, hizmet ve kapital dolaşımını öngören bir serbest ticaret antlaşmasını elde etmesi şimdilik zor görünüyor.