Calais’deki mülteci dramı büyüyor

Fransa’nın Manş Tüneli çevresindeki alanda açık havada yaşayan mültecilerin sayısı son haftalarda iki kat artarak 6 bine ulaştı.

Fransa’nın Manş Tüneli çevresindeki alanda açık havada yaşayan mültecilerin sayısı son haftalarda iki kat artarak 6 bine ulaştı. Soğuk hava ve hijyenik olmayan ortamda yaşayan mülteciler için hükümete mektup yazan yüzlerce tanınmış isim de, mülteciler için önlem alınmasını istedi.

İngiltere’ye geçişler için Calais kenti yakınlarındaki ormanlık alanda yaşayan mültecilerin sayısının 6 bini geçtiği tahmin ediliyor. Manş Tüneli’nden geçişlerin zorlaşması nedeniyle uzun süre bölgede kalmak isteyen mülteciler için Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak merkezin ise birkaç aydan önce hazır olmayacağı bildiriliyor.

Mültecilerin derme çatma çadırlarda yaşaması ve aralarında yüzlerce kadın ve çocuğun olması da endişeleri arttırıyor.

Dün hükümete bir çağrıda bulunan ülkenin tanınmış isimlerinden oluşan 800 kişi, mülteciler için acil önlem alınmasını istedi. Liberation gazetesinin internet sitesinde yayınlanan çağrı metninde, ‘kamu gücünün konuya olan ilgisizliğinden’ şikayet edildi.

‘Calais çağrısı’ adı verilen metinde, hükümetin mültecileri kötü şartlarda tutarak ‘başka mültecilerin gelmesini engelleme’ yönündeki politikalar eleştirildi.

Çağrı metnini yönetmenler Luc ve Jean-Pierre Dardenne, Michel Hazanavicius, komedyenlern Omar Sy ile Jeanna Moreau, müzisyenler Benjamin Biolay, Abd al Malik ve tanınmış desinatör Enki Bilal de bulunuyor. 

Calais’deki insanlık dramına karşı yapılan çağrıya cevap veren İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, mülteciler için duyulan kaygıları ‘paylaştığını’ söyledi. Cazeneuve, ilk aşamada Calais çevresinde açık havada yaşayan 200 kadın ve çocuğun barınma ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

Cazeneuve, bugün  incelemeler yapmak üzere Calais kentine gidecek.